Skip to main content

Lika ja ötökät pois terassilta

Onko mökkisi terassi alkanut kulahtaa ja näyttää epäsiistiltä? Onko mökin terassille kertynyt esimerkiksi levää, rasvaa, linnunkakkaa, pihkaa tai ötököitä? Ei hätää; löydät tästä artikkelista hyviä vinkkejä, joiden avulla saat lian ja ötökät pois terassiltasi ja terassista tulee jälleen siistin näköinen. Myös uuden terassin käsittely kannattaa tehdä huolella, jotta terassi kestäisi mahdollisimman hyvin arjen tiimellyksessä kohtaamansa haasteet aina liasta ötököihin. Terassin pesu mäntysuovalla on vanha kikka, mutta mitä muuta on tehtävissä, jos esimerkiksi linnunkakka uhkaa vallata terassin?

Linnut ja linnunkakka pois terassilta

Linnunkakka terassilla ei ole mairitteleva näky. Onko mitään tehtävissä vai onko vain tyydyttävä siihen, että terassi on lopullisesti lintujen ja linnunkakan valtaama?

Ensimmäinen ohje linnunkakan valtaaman terassin kanssa painivalle mökin omistajalle on, että siivoa linnunkakka pois mahdollisimman nopeasti!

Jos kakkatahrat ehtivät pinttyä terassiin, on sotku entistä vaikeampi saada siivottua. Jos linnunkakka ehtii kuivua terassin pinnoille, voi se vahingoittaa puu- tai laattapintoja ja jättää niihin pysyvät tahrat. Ikävän ulkonäön lisäksi linnunkakkatahrat ovat ikäviä myös siitä syystä, että niissä on vaarallisia bakteereja. Tämä onkin yksi tärkeimmistä syistä siivota linnunkakka pois mahdollisimman nopeasti terassilta – etenkin, jos mökillä oleilee pikkulapsia.

Kun siivoat linnunkakkaa pois mökin terassilta, kannattaa käyttää suojahanskoja ja desinfioivia puhdistusaineita, jotka eivät vahingoita terassin pintoja. Terassin puiset ja laatoitetut pinnat kannattaa puhdistaa ensin harjaamalla. Porrasharja on näppärä väline kuivuneen linnunkakan poistamiseen. Tahraisiin paikkoihin kannattaa käyttää seosta, jossa on lämmintä vettä sekä desinfioivaa puhdistusainetta tai tiskiainetta. Suihkuta seosta tahraisiin paikkoihin ja anna sen vaikuttaa noin 10 – 15 minuutin ajan, minkä jälkeen voit harjata tahraiset paikat jollakin edellistä pienemmällä harjalla, kuten juuri- tai tiskiharjalla. Huuhtele terassi lopuksi. Kovin pinttyneiden kohtien kannattaa antaa liota rauhassa eikä tahroja kannata väkisin poistaa. Väkisin hankaamalla saatat nimittäin vahingoittaa terassin pintoja. Myös painepesuri on näppärä väline linnunkakan poistamiseen terassilta, kunhan vain sen paineen suuruuden muistaa säästää sopivaksi.

Jotta linnunkakkaa ei pääsisi enää kertymään terassille, kannattaa pyrkiä pitämään pikkulinnut ja hieman isommatkin linnut jatkossa pois terassilta. Älä ainakaan ruoki lintuja terassilla tai sen läheisyydessä, jos haluat välttää terassin likaantumisen. Erilaisia linnunpelättimiä kannattaa myös kokeilla, tosin fiksuimmat linnut huomaavat pian, ettei pelättiä tarvitse pelätä, koska siitä ei ole mitään vaaraa. Tarvittaessa terassin voi myös verkottaa.

Levä pois terassilta tai laiturilta

Kun terassi vihertää ja pitää saada levä pois terassilta, ovat hyvät keinot tarpeen! Valitettavasti levä viihtyy hyvin puisilla terasseilla ja etenkin talvikauden jälkeen terassin leväisyys saattaa tulla ikävänä yllätyksenä. Onneksi levänpoisto terassilta ei kuitenkaan ole ihan niin vaikeaa kuin ensiksi saattaisi ajatella, kunhan vain homman hoitaa huolella! Monet suosivat levän poistossa terassilta pintojen valkaisua, öljyämistä tai painepesua, mutta ellei pintoja samalla käsitellä kunnolla, on ratkaisu lyhytjänteinen, sillä pintoihin jää itiöitä ja mikro-organismeja, jotka pääsevät pian kasvamaan uudelleen. Huolellisen puhdistuksen lisäksi levän valtaamalle terassille kannattaakin käyttää levänpoistoainetta. Käsittely kannattaa myös uusia tarvittaessa.

Home pois terassilta

Home terassilla on ikävä ja yllättävän yleinen vaiva. Homepilkut saa poistettua terassin puupinnoilta homepesuaineella. Levitä ainetta tasaisesti terassin puisille pinnoille matalapainepesurilla tai sumutinpullolla. Käytä ainetta sen verran, ettei se juurikaan valu ja anna aineen vaikuttaa hetken. Tartu tämän jälkeen pehmeään harjaan ja hiero homepesuainetta kauttaaltaan terassin puisiin pintoihin. Käytä tarvittaessa harjan jatkovartta. Huuhtele pinnat lopuksi vedellä. Jätä pinnat kuivumaan muutamaksi vuorokaudeksi. Tämän jälkeen voit rapsuttaa vanhan pintakäsittelyaineen pois hankauslevyllä tai teräsharjalla. Haastaviin kohtiin kannattaa käyttää suosiolla konevoimaa. Käytä riittävän pehmeää työpäätä, jotta terassin pinta ei vahingoittuisi. Muista myös harjata hiontapöly pois pinnoilta huolellisesti. Tämän jälkeen voit levittää pinnoille puunsuojapohjustetta ja antaa pohjusteen kuivua. Pinta kannattaa käsitellä pohjusteella kaksi kertaa.

Rasva pois terassilta

Rasvatahrat kannattaa poistaa terassilta mahdollisimman pian, jotta ne eivät pääse imeytymään terassin pintaan. Puuhun tulleet rasvatahrat voit joutua poistamaan hiomapaperin avulla. Syvälle imeytyneeseen rasvatahraan voit joutua ottamaan käyttöön tätäkin järeämmän välineen eli sähköhöylän. Näin saadaan rasva pois terassilta näppärästi ja nopeasti. Korjattu kohta ja koko terassi kannattaa lopuksi pintakäsitellä samalla tavoin, jotta yleisilmeestä tulee siisti ja yhtenäinen.

Pihka pois terassilta

Kuinka saada pihka pois terassilta kotikonstein? Tarvitset pihkan poistamiseen hiomapaperia ja terävän lastan. Pihka irtoaa lastan avulla, kun teet teräviä ja voimakkaita liikkeitä irrotuksen aikana. Terassin pinta kannattaa pihkan irrotuksen jälkeen tasoittaa hiomapaperin avulla ja käsitellä lakalla tai maalilla. Myös maalatun terassin pesu kannattaa tehdä pinnan erityispiirteet huomioiden.

Siitepöly pois terassilta

Siitepöly voi olla luonnon keskellä sijaitsevan mökin terassilla melkoinen riesa. Kun on aika saada siitepöly pois terassilta irtoroskat kannattaa ihan ensiksi harjata pois ulkoharjalla. Tarvittaessa hoituu terassin pesu mäntysuovalla ja pesuharjalla. Lopuksi pinnat kannattaa huuhdella puhtaan veden avulla ja kuivata lattiankuivaimella.

Ötökät pois terassilta

Erilaisista ötököistä voi myös tulla terassin riesa. Jos erilaisia ötököitä vilisee terassilla siellä täällä, voi tuntua haastavalta saada kärpäset, ampiaiset, hämähäkit, muurahaiset ja muut ötökät pois terassilta. Erilaisiin ötököihin toimivat hieman erilaiset keinot, joista mainitsemme tässä yhteydessä muutaman hyväksi koetun kikan. Saattaa tuntua hieman erikoiselta, että erilaiset kasvit auttavat pitämään ötökät sekä hyttyset poissa. Tällaisia vaikutuksia on esimerkiksi petunioilla, laventelilla sekä yrteillä. Jos terassi sijaitsee puutarhan yhteydessä, kannattaakin harkita ötökät loitolla pitävien kasvien istuttamista puutarhaan.

Muurahaiset pois terassilta

Muurahaisten häätöön toimii kasteleminen. Veden sijaan voi käyttää erilaisia kasteluaineita tai veteen voi sekoittaa tähän käyttötarkoitukseen suunniteltuja tiivisteitä. Markkinoilta löytyy myös erilaisia valmisteita, jotka on tarkoitettu muurahaisten torjumiseen. Tarjolla on esimerkiksi erilaisia syöttejä, aerosoleja, sirotteita, pulvereita, pölytteitä ja geelejä. Osa tuotteista on sellaisia, että niiden teho perustuu kosketukseen suoraan muurahaisen kanssa. Osa valmisteista sen sijaan toimii syötteinä. Kun työläismuurahainen kuljettaa tällaisen valmisteen pesään, altistuu koko yhdyskunta torjunta-aineelle.

Hämähäkit pois terassilta

Kun tavoitteena on saada hämähäkit pois terassilta, kannattaa kokeilla etikkaa. Etikan haju tehoaa hämähäkkien lisäksi hyttysiin ja saa parhaimmillaan myös muurahaiset pois terassilta. Valmista ötökänkarkotussuihketta vaikkapa suihkepulloon, josta suihketta on helppo käyttää tarvittaessa. Pulloon sekoitetaan 1/3 etikkaa ja 2/3 vettä.

Kärpäset pois terassilta

Kun haluat saada kärpäset pois terassilta, kannattaa kokeilla kolikkopussikikkaa. Tässä kikassa läpinäkyvään pussiin laitetaan vettä ja muutamia sentin kolikoita. Tämän jälkeen pussit kiinnitetään roikkumaan paikkoihin, joissa kärpästen ei toivota lentävän. Tieteellistä todistetta tämän niksin toimivuudesta ei ole, mutta puutarhurit ja ravintoloitsijat käyttävät yleisesti tätä kikkaa ja uskovat sen toimivan. Toimivuuden uskotaan perustuvan illuusioon, jonka suuri vesimäärä luo. Kärpästen uskotaan kokevan illuusion ikään kuin näkymättömänä muurina, jonka lävitse niiden ei ole mahdollista lentää.

Jos taistelu terassilla ötököiden kanssa tuntuu toivottomalta omin keinoin tai jos sinulla ei oikein riitä aika tähän taistoon ryhtymiseen, tarvittaessa apuun voi pyytää ötököiden karkottamiseen erikoistuneen ammattilaisen. Ammattilaisilla on käytössään aivan erityisiä aseita ja tieto-taitoa ötököitä vastaan, joten periksi ei kannata antaa, vaikka ötökät tuntuisivatkin valtaavan pikkuhiljaa koko terassin!