LOADING

3 loistavaa vaihtoehtoa jolla saat sähköt mökille

3 loistavaa vaihtoehtoa jolla saat sähköt mökille

by Mökkielämää elokuu 12, 2018

Mökin mukavuutta lisäävien asioiden lista on yksinkertaisen lyhyt: sähkö, vesi ja tie pihaan saakka. Tähän päälle kun lisätään sauna, järvimaisema ja laituri aletaan olemaan mukavuuksissa jo pitkällä. Mökkikauden kestoa on kuitenkin helppo pidentää varmistamalla sähköt mökille, jotta saa vähintään valot päälle kun syyskaudella illat alkavat pimenemään. Tältä sivulta löydät kolme vaihtoehtoa joilla varmistat sähköt mökillesi helposti.
Ensimmäisenä määrittele sähkön tarve

Sähkön tarpeen määrittely on hyvä aloitus jotta voi ymmärtää mikä vaihtoehdoista on kaikista järkevin kulloisessakin hetkessä. Tarpeen määrittelyssä kannattaa listata ylös ainakin seuraavat asiat:

  • Tullaanko mökillä asumaan ympäri vuoden, eli tarvitaanko vaikkapa sähköpattereihin virtaa talvikaudella
  • Mitkä kaikki rakennukset tarvitsevat sähköä – päämökki, saunarakennus, aitta?
  • Mihin kaikkea sähköä tullaan käyttämään ja millä tavoin
  • Halutaanko sähköllä lämmittää myös vettä
  • Onko ajatuksissa ilmalämpöpumppua tai turvajärjestelmiä
  • Millaisia koneita ja laitteita mökin keittiössä tai olohuoneessa käytetään
  • Riittääkö alkuun vähäisempi määrä sähköä, mutta tulevaisuudessa halutaan laajentaa?

Näihin kysymyksiin ja sähköntarpeeseen tulee palkata sähkösuunnittelija, joka osaa kertoa tarvitun sähkömäärän ja myös mitoittaa pääsulakkeen koon tarpeiden mukaiseksi – myös jatkoa ajatellen. Sähkösuunnittelija siis tekee sähkösuunnitelman jonka perusteella sähköt kyetään sähköurakoitsijan toimesta tekemään.
Mökin liittäminen sähköverkkoon (paikallinen sähköyhtiö)

Laajin ja kattavin sähkömäärä saadaan liittämällä mökki sähköverkkoon.

Sähköverkosta vastaa aina paikallinen sähköverkkoyhtiö, joka kykenee kertomaan kuinka pitkästi sähkölinjaa tulee vetää lähimmältä sähköpisteeltä. Tämä myös määrää sähköverkkoon liittymisen hinnan, joka voi olla mitä tahansa 4000 – 12000 euroon. Jos mökki sijaitsee saaressa ja tarve on meri- tai järvikaapeloinnille, lisää tämä hintaa helposti monellakymmenellä tuhannella eurolla.

Vaikka sähkösopimuksen voi solmia minkä tahansa sähköyhtiön kanssa, sähköverkon rakentamista ei voi kilpailuttaa vaan tässä toimijana on aina paikallinen sähköverkkoyhtiö.

Helpoin ja nopein keino saada tarkemmat tiedot tästä on olla hyvissä ajoin yhteydessä verkkoyhtiööön, jonka alueella mökkisi on. Täältä saat tietoosi sähköliittymän hinnan. Verkkoyhtiö siis toimittaa sähkön tontin rajalle omien hintojensa mukaisesti, mutta tämän jälkeen jää vielä tontille tehtävät sisäiset sähkötyöt joihin kuuluu sähkökeskus sekä mökin sähköistäminen pistorasioilla ja muilla sähköntuloon vaadittavilla asioilla.

Jos valintasi on sähköistäminen sähkölinjoja pitkin, antaa verkkoyhtiö sinulle hinnan sähköverkkoon liittymisestä. Tämän jälkeen jäljelle jää vielä sähköurakointi, jossa varmistetaan pistorasiat ja muut seikat siihen, että mökin sähköt myös toimivat. Sähköurakointia varten kannattaa aina pyytää tarjous useammalta sähköurakoitsijalta, jotta saat pätevän tiedon oikeasta hinnasta. Tyypillisesti tontin sisäinen sähköurakointi, hieman mökin koosta, rakennusten määrästä ja sähkön tarpeesta riippuen, maksaa 3000 – 10000 euroa.
Aurinkosähkö, eli aurinkopaneeli mökille

Viime vuosina aurinkopaneelien hinnat ovat tulleet alaspäin. Tämän vuoksi niistä on tullut monelle mökkeilijälle suosittu keino saada mökille perussähköt joilla varmistaa vaikkapa kännyköiden lataus sekä valaistus mökkiin ja saunaan.

Aurinkopaneeleista saatavaan aurinkosähkön määrään vaikuttaa aurinkopaneelien määrä. Aurinkopaneeleilla on kuitenkin vaikeaa saada tuotetuksi samaa määrää sähköä kuin sähköverkkoon liittymisellä, eli kompromisseja aurinkosähkön kanssa joutuu varmasti tekemään.

Nyrkkisääntönä voidaankin pitää seuraavia:

  • 1 – 2 aurinkopaneelia: riittää led-valoihin, lataamaan kännykät tai kannettavat tietokoneet ja pyörittämään pientä led-televisiota – Hinta: 500 – 2000€
  • 3 – 6 aurinkopaneelia: sähkö riittää em. lisäksi jääkaappiin, pieniin keittiökoneisiin ja pieneen vesipumppuun – Hinta: 3000 – 6000€
  • enemmän kuin 7 aurinkopaneelia: sähkö riittää em. lisäksi jopa astianpesukoneeseen, pyykinpesukoneeseen, kahvinkeittimiin, kunnon vesipumppuihin ja moneen muuhun

Aurinkopaneelien tehot mitataan numeroissa ja W-yksiköillä, eli wateilla. Mökille aurinkosähkön tuottamiseen tarvitset aurinkopaneelien lisäksi myös aurinkopaneelien lataussäätimen ja akun. Myös invertterin on suositeltavaa lisätä ostoskoriin, jotta mahdollistat puhelin tai tietokoneen lataamisen.

Kannattaa myös lukea vinkit Hong Kongin sivuilta aurinkopaneelien asennukseen mökille.

Katso kaikki Hong Kongin aurinkopaneelit tästä!
Sähköt mökille perinteisin keinoin: aggregaatti mökille

Monelle mökille perinteinen keino sähkön saamiseksi on ollut bensiini- tai diesel-käyttöinen aggregaatti. Tyypillisesti aggregaatti on siirretävä ja niitä käytetään paikoissa joihin sähköverkko ei ulotu tai tarvitaan nopeasti varavirtaa.

Aggregaattien kanssa on sama homma kuin aurinkosähkössäkin, että määrä taikka aggregaatin tapauksessa teho, vastaa sähkön määrää. Normaaliolosuhteissa aggregaatilla pystyt saamaan sähköt joilla saat valot päälle, pystyt käyttämään työkaluja, jääkaappia ja muuta elektroniikkaa kuten televisiota tai mikroa.

Jos tarvitset aggregaatin joka tuottaa koko mökkiin sähköt, suositellaan minimissään valittavaksi aggregaattia jonka teho on vähintään 3 kW.

Aggregaatin valinnassa olennaista on tietenkin sen hinta, mutta toiseksi tärkein kriteeri on myös se, että panostatko aggregaatin valinnassa laatuun, jolloin laitteelle tulee varmasti pidempi elinikä ja varmistetut huoltopalvelut. Halvan aggregaatin kanssa voi joutua tilanteeseen, jossa se ei pitkässä (tai joskus lyhyessäkään) juoksussa toimi niin luotettavasti kuin haluaisi ja samalla myös korjaaminen voi olla hankalaa.

Kolmas seikka, joka kannattaa ottaa huomioon sinun mökillesi parhaan aggregaatin valinnassa on myös koko, eli onko aggregaatti siirrettävissä vai ei. Jos haluat tehokkaan aggregaatin, on tämän paino helposti 50 kiloa jolloin se ei ole yhtä helposti siirrettävissä kuin pienempi.

Katso kaikki Hong Kongin aggregaatit tästä!

Ylläolevilla vinkeillä löydät varmasti sopivan keinon saada sähköt mökille kuin mökille!