Skip to main content

Sähköt mökille – 3 loistavaa vaihtoehtoa

Mökin mukavuutta lisäävien asioiden lista on yksinkertaisen lyhyt: sähkö, vesi ja tie pihaan saakka. Tähän päälle kun lisätään saunamökki, järvimaisema ja laituri aletaan olemaan mukavuuksissa jo pitkällä.

Mökkikauden kestoa on kuitenkin helppo pidentää varmistamalla sähköt mökille, jotta saa vähintään valot päälle kun syyskaudella illat alkavat pimenemään.

Tältä sivulta löydät kolme vaihtoehtoa joilla varmistat sähköt mökillesi helposti.

Ensimmäisenä määrittele sähkön tarve

Sähkön tarpeen määrittely on hyvä aloitus jotta voi ymmärtää mikä vaihtoehdoista on kaikista järkevin kulloisessakin hetkessä. Tarpeen määrittelyssä kannattaa listata ylös ainakin seuraavat asiat:

  • Tullaanko mökillä asumaan ympäri vuoden, eli tarvitaanko talvella sähköä vaikkapa sähköpattereihin tai ilmalämpöpumppuun?
  • Mitkä kaikki rakennukset tarvitsevat sähköä – päämökki, saunarakennus, aitta?
  • Mihin kaikkea sähköä tullaan käyttämään ja millä tavoin?
  • Halutaanko sähköllä lämmittää myös vettä?
  • Onko ajatuksissa ilmalämpöpumppua tai turvajärjestelmiä?
  • Millaisia koneita ja laitteita mökin keittiössä tai olohuoneessa käytetään?
  • Riittääkö alkuun vähäisempi määrä sähköä, mutta tulevaisuudessa halutaan laajentaa?

Näihin kysymyksiin ja sähköntarpeeseen tulee palkata sähkösuunnittelija, joka osaa kertoa tarvitun sähkömäärän ja myös mitoittaa pääsulakkeen koon tarpeiden mukaiseksi – myös jatkoa ajatellen. Sähkösuunnittelija siis tekee sähkösuunnitelman jonka perusteella sähköt kyetään sähköurakoitsijan toimesta tekemään.




Mökin sähköliittymän hinta ja liittäminen sähköverkkoon (paikallinen sähköyhtiö)

Laajin ja kattavin sähkömäärä mökille saadaan liittämällä se sähköverkkoon.

Sähköverkosta vastaa aina paikallinen sähköverkkoyhtiö, joka kykenee kertomaan kuinka pitkästi sähkölinjaa tulee vetää lähimmältä sähköpisteeltä. Tämä myös määrää sähköverkkoon liittymisen hinnan, joka voi olla mitä tahansa 4000 – 12000 euroon. Jos mökki sijaitsee saaressa ja tarve on meri- tai järvikaapeloinnille, lisää tämä mökkisähkön hintaa helposti kymmenillä tuhansilla euroilla.

Vaikka sähkösopimuksen voi solmia minkä tahansa sähköyhtiön kanssa, sähköverkon rakentamista ei voi kilpailuttaa, vaan tässä toimijana on aina paikallinen sähköverkkoyhtiö. Helpoin ja nopein keino saada tarkemmat tiedot tästä on olla hyvissä ajoin yhteydessä verkkoyhtiöön, jonka alueella mökkisi on.

Mitä maksaa sähköliittymä mökille?

Mökin alueella toimivasta sähköverkkoyhtiöstä saat tietoosi mökin sähköliittymän hinnan. Tätä voidaan kutsua myös sähköliittymän hinnaksi haja-asutusalueella. Heiltä saa vastauksen siihen paljonko mökin sähköliittymän hinta on ensi vaiheessa.

Verkkoyhtiö siis toimittaa sähkökaapelin tontin rajalle omien hintojensa mukaisesti, jonka jälkeen jää vielä tontille tehtävä mahdollinen sähkökaapelointi, sisäiset sähkötyöt joihin usein kuuluu mökille sopiva sähkökeskus sekä mökin sähköistys ja sisäsähköt.

Jos valintasi on sähköistäminen sähkölinjoja pitkin, antaa verkkoyhtiö sinulle sähköverkkoon liittymiselle hinnan. Tämän jälkeen jäljelle jää vielä sähköurakointi pihalla (tontin rajalta sähkökaapelin veto mökille) ja mökin sisäpuolella, jossa varmistetaan pistorasiat ja muut seikat siihen, että mökin sähköt myös toimivat.

Sähköurakointia varten kannattaa aina pyytää tarjous useammalta sähköurakoitsijalta, jotta saat pätevän tiedon oikeasta hinnasta. Tyypillisesti tontin sisäinen sähköurakointi, hieman mökin koosta, rakennusten määrästä ja sähkön tarpeesta riippuen, maksaa 3000 – 10000 euroa.




Aurinkosähkö, eli aurinkosähköjärjestelmä tai aurinkopaneelit mökille

Viime vuosina aurinkopaneelien hinnat ovat tulleet alaspäin. Tämän vuoksi niistä on tullut monelle mökkeilijälle suosittu keino saada mökille perussähköt joilla varmistaa vaikkapa kännyköiden lataus sekä valaistus mökkiin ja saunaan.

Aurinkopaneeleista saatavaan aurinkosähkön määrään vaikuttaa aurinkopaneelien määrä. Aurinkopaneeleilla on kuitenkin vaikeaa saada tuotetuksi samaa määrää sähköä kuin sähköverkkoon liittymisellä, eli kompromisseja aurinkosähkön kanssa joutuu varmasti tekemään.

Aurinkopaneelit mökille, eli aurinkosähkön hinta

Nyrkkisääntönä mökin aurinkopaneelien hinnoista voidaan pitää seuraavia:

  • 1 – 2 aurinkopaneelia: riittää led-valoihin, lataamaan kännykät tai kannettavat tietokoneet ja pyörittämään pientä led-televisiota – Hinta: 500 – 2000€
  • 3 – 6 aurinkopaneelia: sähkö riittää em. lisäksi jääkaappiin, pieniin keittiökoneisiin ja pieneen vesipumppuun – Hinta: 3000 – 6000€
  • enemmän kuin 7 aurinkopaneelia: sähkö riittää em. lisäksi jopa astianpesukoneeseen, pyykinpesukoneeseen, kahvinkeittimiin, kunnon vesipumppuihin ja moneen muuhun

Aurinkopaneelien tehot mitataan numeroissa ja W-yksiköillä, eli wateilla. Mökille aurinkosähkön tuottamiseen tarvitset aurinkopaneelien lisäksi lataussäätimen ja aurinkopaneeleille soveltuvan akun. Myös invertteri on suositeltavaa lisätä ostoskoriin, jotta puhelimne tai tietokoneen lataaminen aurinkosähköllä on mahdollista.

Aurinkopaneelihankinnoissa kallein osa nykypäivänä on akku, joka määrittää pitkälti kuinka kauan sähköä riittää. Pilviset säät ja vuodenajat jolloin aurinko ei pahemmin paista, lisää akkujen tarvetta enemmälti jos haluaa saada aurinkopaneeleista virtaa riittävän pitkäksi aikaa.

Aurinkopaneelien hankinnan yhteydessä kannattaa huomioida millä tavoin jääkaappi kylmenee ja liesi lämpenee. Jos jääkaappi kaasukäyttöinen ja liesi on puu- tai kaasukäyttöinen, auttaa tämä usein pärjäämään pienemmällä investoinnilla aurinkosähköjärjestelmän kanssa.

Katso kaikki aurinkopaneelituotteet tästä!



Sähköt mökille perinteisin keinoin: aggregaatti mökille

Monelle mökille perinteinen keino sähkön saamiseksi on ollut bensiini- tai diesel-käyttöinen aggregaatti. Tyypillisesti aggregaatti on siirretävä ja niitä käytetään paikoissa joihin sähköverkko ei ulotu tai tarvitaan nopeasti varavirtaa.

Aggregaattien kanssa on sama homma kuin aurinkosähkössäkin, että määrä – taikka aggregaatin tapauksessa teho, vastaa sähkön määrää. Normaaliolosuhteissa aggregaatilla pystyt saamaan sähköt joilla saat valot päälle, pystyt käyttämään työkaluja, jääkaappia ja muuta elektroniikkaa kuten televisiota tai mikroa.

Jos tarvitset aggregaatin joka tuottaa koko mökkiin sähköt, suositellaan minimissään valittavaksi aggregaattia jonka teho on vähintään 3 kW.

Aggregaatin valinnassa olennaista on tietenkin sen hinta, mutta toiseksi tärkein kriteeri on myös se, että panostatko aggregaatin valinnassa laatuun, jolloin laitteelle tulee varmasti pidempi elinikä ja varmistetut huoltopalvelut. Halvan aggregaatin kanssa voi joutua tilanteeseen, jossa se ei pitkässä (tai joskus lyhyessäkään) juoksussa toimi niin luotettavasti kuin haluaisi ja samalla myös korjaaminen voi olla hankalaa.

Kolmas seikka, joka kannattaa ottaa huomioon sinun mökillesi parhaan aggregaatin valinnassa on myös koko, eli onko aggregaatti siirrettävissä vai ei. Jos haluat tehokkaan aggregaatin, on tämän paino helposti 50 kiloa jolloin se ei ole yhtä helposti siirrettävissä kuin pienempi. Kulloisellekin mökille hyvä aggregaatti siis määräytyy täysin tarpeen perusteella.

Katso kaikki aggregaatit tästä!

Paljonko sähköt mökille maksavat?

Kuten ylläolevista vaihtoehdoista voi huomata, mökin sähköistämiseen löytyy useita eri vaihtoehtoja. Valitettavasti kuitenkaan yksiselitteistä vastausta siihen kuinka paljon mökille sähkön saaminen kokonaisuudessaan maksaa on haastava sanoa ilman tietoa mökin sijainnista ja sähkön tarpeesta.

Ylläolevilla vinkeillä löydät kuitenkin toivottavasti omalle mökillesi sopivan keinon saada mökin sähköistettyä!