LOADING

Mökkilaina tai vapaa-ajan asuntolaina

Mökkilaina tai vapaa-ajan asuntolaina

by Mökkielämää kesäkuu 02, 2019

Mökki on erottamaton osa suomalaisten vapaa-aikaa. Monen haaveissa sintää oma mökki, joka on kohtuullisen matkan päässä kotoa ja järven rannalla. Paikka jonne voi lähteä kaupungin kiirettä tai työelämän rasitteita pakoon rentoutumaan ja nauttimaan rauhasta. Tutkimukset kertovat, että suomalaiset viettävät edelleen mieluiten kesälomansa mökillä, mutta mökillä halutaan viettää entistä enemmän aikaa myös muulloin kuin vain loma-aikoina. Keino päästä nauttimaan omasta tälläisestä vaatii usein myös rahaa ja tätä kautta mökkilaina tai pankkilaina tulee tarpeeseen.

Ihmiset ovat valmiita panostamaan mökkien varustelutasoon aiempaa enemmän ja mökiltä saatetaan haluta jo omakotitaloa vastaavaa asumismukavuutta. Tarvittavassa mökkilainan lainasummassa on otettava huomioon, mitä vaatimuksia mökille asettaa. Yksinkertaisemman, pienen mummonmökin voi saada jopa alle 50 000 eurolla, mutta hyvinvarusteltu, ympärivuoden käytössä oleva mökki voi maksaa omakotitalon verran – mitä ikinä 100 000 eurosta 300 000 euroon.
Mökkiunelmat toteutetaan mökkilainalla

Unelmat on tehty toteutettaviksi ja mökkilainalla on mahdollista rahoittaa oma unelma mökistä. Mökkilainat ovat vapaa-ajan asuntolainoja, jotka verottaja rinnastaa kulutusluottoihin, joten mökkilainan kuluista ei saa verovähennyksiä. Mökkilainat ovat lyhytaikaisempia ja niiden korkomarginaali on yleensä normaalia asuntolainaa korkeampi. Suomen Pankin viime vuonna julkaistusta tilastoa käy kuitenkin ilmi, että uusien mökkilainojen korko oli laskenut vuoden 2017 1,26 prosentista 1,09 prosenttiin vuonna 2018, joten mökkilainaa on saanut halvemmalla aiempaan verrattuna.

Mökkilainan käsitettä ei virallisesti tunneta, mutta kulutusluotoista ja niiden tarjoajista löytyy kosolti tietoa verkosta. Pankkien lisäksi kulutusluottoja tarjoavat erilaiset yksityiset lainapalvelut. Mökkilainaa haetaan samalla tavoin kuin asuntolainaa ja pankin kanssa voidaan neuvotella korkoehdoista, takaisinmaksuaikataulusta, mahdollisista lyhennysvapaista kuukausista ja kuukausierän suuruudesta. Pankkien vaatimat vakuudet vapaa-ajan asuntolainan suhteen voivat olla melko pienet, ja usein ostettava kohde käy lainan vakuutena.

Mökkilainaa ilman vakuuksia

Mökkilainaa voi saada myös ilman vakuuksia. Vakuudetonta lainaa voi tyypillisesti hakea jopa 50 000 euroon asti. Useimmat pankit vaativat vakuuden, mutta pankeiltakin voi löytyä kulutus- tai joustoluottoja, joita saatetaan myöntää ilman vakuuksia. Internetistä löytyy lisäksi useita lainayrityksiä, jotka antavat lainaa ilman vakuuksia, kunhan hakijan luottotiedot ovat kunnossa ja hänellä on käytössään verkkopankkitunnukset. Ilman takaajia tai vakuuksia myönnettävissä lainoissa voi olla suuria hintaeroja ja korko paljon korkeampi kuin pankkien myöntämissä kulutusluotoissa, jonka vuoksi lainayritysten ehtojen vertailu todella kannattaa.
Mistä mökkilainaa saa?

Mökkilainaa sen sanaisessa merkityksessä on saatavilla ainakin seuraavista pankeista: