Skip to main content

Saunamökki edullisesti ja näppärästi – kaikki saunamökeistä

Saunamökki lisää saunattoman mökin monikäyttöisyyttä ja viihtyisyyttä aimoannoksen! Jos on jo olemassa tontti tai päämökki, tulee saunamökki hyväksi vaihtoehdoksi mökille lisämakuupaikkojen saamiseen ja ehkäpä itselleen mieluisan saunakokemuksen saamiseksi.

Saunamökin kustannukset ja rakentamisen vaiva saattavat hirvittää, mutta on myös mahdollista hankkia avaimet käteen saunamökki – ja vieläpä edulliseen hintaan? Kokosimme tähän artikkeliin erilaisia vaihtoehtoja saunamökin hankkimiseen – olipa tarpeena saada se sitten edullisesti tai näppärästi.

Sauna ja mökki kuuluvat suomalaisten vapaa-aikaan erottamattomasti, ja saunamökeissä yhdistyvät kaksi suomalaisten rakastamaa asiaa hienoksi kokonaisuudeksi, joka sopii lisätilan tuojaksi niin kesämökkitontille, kodinrakennustyömaalle kuin omakotitalon pihaan.

Saunamökkiin voi mennä rentoutumaan pitkän työpäivän jälkeen, viettämään aikaa ystävien tai perheen kanssa ja nauttimaan ihanasta kesäillasta tai siellä voi majoittaa kylään tulleet vieraat kätevästi.
Saunamökin hinta ja koko

Saunamökkejä löytyy eri kokoluokissa ja niissä voi varsinaisen löylyhuoneen lisäksi olla esimerkiksi terassi, oleskelutila, parvi tai pukuhuone.

Saunamökkejä löytyy edullisesti, halvimmillaan noin parilla tuhannella eurolla, mutta mitä tilavampi, monipuolisempi ja räätälöidympi saunatupa on kyseessä, sitä korkeammaksi hinta nousee, jopa useampaan kymmeneen tuhanteen euroon.

Saunamökin voi tilata valmiina pakettina, jolloin se toimitetaan halutuilla varusteilla täysin käyttövalmiina sinne, minne sen haluaa. Jos mökin haluaa rakentaa itse, saatavilla on paketteja, joihin yleensä kuuluu täydellinen puuosatoimitus ja sen lisäksi usein katemateriaalit.

Saunamökin hintaan vaikuttavat koko, valitut materiaalit, toimitussisällöt ja varusteet. Markkinoiden paras hinta-laatusuhde löytyy vertailemalla eri valmistajien tarjoamien pakettien sisältöjä ja hinnastoja.

Saunamökin pohjapiirustus

Saunamökkimallistojen pohjapiirroksiin kannattaa perehtyä huolella, jotta löytää omiin tarpeisiin parhaiten sopivan mallin. Mallien pohjapiirrokset ovat yleensä muokattavissa asiakkaan toiveiden mukaisiksi, jos valmiista malleista ei löydy mieleistä.

Jos tarkoituksena on lähinnä käydä saunomassa mukavasti, kunnolliseen pukuhuoneeseen tai terassiin panostaminen voi olla hyvä vaihtoehto, mutta jos saunomisen lisäksi haluaa saunamökkiä käyttää yhtä lailla mökkinä ja majoitustilana, viihtyisä oleskelutila sänkyineen on olennainen asia mökissä.

Saunamökkejä löytyy myös parvellisia, ja parvi tekee pienempääkin tilaa avaramman tuntuiseksi, sekä antaa kätevästi säilytys-, oleskelu- sekä nukkumatilaa.

Koska saunamökki on paljon enemmän kuin pelkkä sauna, myös sisustukseen panostaminen tekee mökin käytöstä entistä miellyttävämpää ja saa mökissä vietetyt hetket jäämään mieliin pitkäksi aikaa. Kenties merihenkinen sisustus on oikea ratkaisu, tai maalaisromanttinen tyyli voi tuoda vanhanaikaista tunnelmaa.

Saunamökkejä on saatavilla perinteisellä ulkonäöllä, mutta entistä suositumpi on myös moderni pulpettikattoinen saunatupa. Unelmien saunamökki löytyy varmasti tarjolla olevasta laajasta valikoimasta tai sen voi suunnitella halutessaan itse, jolloin saa varmasti mieleisensä.
Mistä löytyy saunamökki edullisesti?

Monet yritykset tarjoavat edullisia saunamökkejä ja erilaisia tavarantoimittajia kannattaakin etsiä ja vertailla netissä. Esimerkiksi pikkuruinen tynnyrisauna on edullinen vaihtoehto, jonka voi löytää jopa alle 3 600 eurolla. Edullisimmat perinteisetkin saunamökit maksavat vain noin 3 600 euroa, joten vertaile rauhassa erilaisia malleja ja valitse parhaiten sinulle sopiva malli. Huokea vaihtoehto on esimerkiksi pikkuinen 6,6 neliömetrin kokoinen Luoman Lillevilla 9 Pihasauna. Tämä pihasauna löytyy esimerkiksi Netraudan valikoimista.

Luoman Lillevilla 9 -sauna on kooltaan kompakti ja sopii hyvin omakotitalon tai vapaa-ajan asunnon pihamaalle. Pihasaunan seinät, katto ja lattiat ovat jämerät, minkä ansiosta lämpö ei karkaa harakoille. Pienestä koostaan huolimatta Luoma Lillevilla 9 -sauna sisältää jopa pukuhuoneen, jossa on kelpaa riisuutua ennen saunaa ja pukeutua puhtaisiin vaatteisiin saunan jälkeen. Saunan lopullista hintaa arvioidessa kannattaa kuitenkin huomioida, ettei Luoma Lillevilla 9 -perustoimitus sisällä kiuasta, lauteita eikä katemateriaalia. Luoma Lillevilla 9 on hyvä valinta innokkaalle saunojalle, joka suosii suomalaisia tuotteita, sillä nämä saunat valmistetaan Suomessa ja ne ovat saaneet Avainlippumerkin. Lisäksi niillä on CE- ja PEFC-merkinnät.

Toinen hyvä ja halpa vaihtoehto on Kymppitalot KV6S -pihasauna. Tämän saunan perustoimituspaketin voi löytää jopa alle 4 700 eurolla ja maksaa voi vaikkapa Svean rahoituksella. Pihasaunan toimitus maksaa Netraudan verkkokaupan kautta 990 euroa Manner-Suomen alueella Helsingistä Ouluun. Muualle Suomeen toimitettaessa kannattaa ottaa yhteyttä Netraudan verkkokaupan myyntipalveluun ja kysyä pihasaunan toimituskustannuksia.

Kymppitalojen KV65 kunnioittaa pihasaunojen perinteitä ja on kooltaan 5,1 neliömetriä (2 564 mm x 2 470 mm). Tämä sauna on erinomainen valinta niin mökille kuin kotipihallekin. Tämä vaihtoehto on myös helposti muunneltavissa, sillä saunan seinistä on mahdollista muokata eristävät lisätarvikkeena myytävän eristepaketin avulla.

Pihasaunan tai saunamökin perustukset

Huomaathan, että tilatessasi saunamökkiä tai pihasaunaa, jää usein perustusten tekeminen sinulle. Voit toki palkata työhön alan ammattilaisen tai tehdä työn talkooporukalla, mutta tämä nostaa pihasaunan kustannuksia. Saunalle suositellaan harkko- tai laattaperustusta ja kannattaakin selvittää etukäteen, kuinka paljon tällainen perustus maksaa. Pihasaunan mukana toimitetaan myös perustusten mittakuva, joka auttaa sinua suunnittelemaan ja rakentamaan tai rakennuttamaan pihasaunasi perustuksen valmiiksi.

Yksi hyvä vaihtoehto on hankkia saunalla varustettu pihamökki. Näin samassa paketissa tulee sekä pieni mökki että sauna, joka sopii hyvin vaikkapa mökkivieraiden majoittamiseen. Pihamökkejä saunalla on mahdollista ostaa jopa rahoituksella, ellei oma budjetti muuten veny saunallisen pihamökin ostoon. Tällainen vaihtoehto on näppärä myös sellaisissa omakotitaloissa, joissa ei ole omaa saunaa. Pihamökki saunalla laajentaa kodin tiloja puutarhaan tarjoten puutarhassa sekä sauna- että majoitustiloja.

Siirrettävä saunamökki? Oletko harkinnut telttasaunaa?

Jos edullisetkin perinteiset pihasaunat ja pihamökit saunalla ovat tällä hetkellä liian kalliita budjettiisi, mutta haluaisit silti päästä saunomaan kotipihallasi tai mökilläsi, älä vielä luovuta, sillä on olemassa myös näitä edullisempia vaihtoehtoja. Yksi tällainen erittäin edullinen vaihtoehto mökille on telttasauna.

Jos mökillä oleskellaan melko harvoin ja saunotaan sitäkin harvemmin, voi telttasauna olla ihan varteenotettava vaihtoehto. Kun valitsee telttasaunan, jäävät saunamökin perustukset tarpeettomiksi eikä saunamökin rakentaminen vie arjessa energiaa. Telttasaunan voi pystyttää juuri silloin kun haluaa juuri sinne minne haluaa!

Telttasaunoja löytyy esimerkiksi Scandinavian Outdoorin valikoimista, ja Savotta Hiisi 2 -telttasauna* maksaa sen verkkokaupassa vain noin 300 euroa. Tämä sauna on suunniteltu kahden henkilön ulkoilmakäyttöön ja se on nopea pystyttää ja siirtää. Sauna on kevyt ja sen pakkauskoko on kompakti, minkä ansiosta sitä on helppo kuljettaa ja säilyttää.

Savotta Hiisi 2 -telttasauna sopii hyvin myös matkailevalle tai eräilijälle, sillä sen voi ottaa näppärästi mukaan esimerkiksi tunturiin, rannalle tai metsävaellukselle mutta se toimii hyvin myös mökin pihalla.
Huomioithan kuitenkin, että Savotta Hiisi 2 -telttasaunaan pitää ostaa lauteet ja kamiina erikseen, mikä lisää telttasaunan kuluja. Kyseessä on avainlipputuote, joten se on erinomainen valinta suomalaisia tuotteita suosivalle kuluttajalle!

Kuten huomaat, myöskään pienellä budjetilla liikkeellä olevan saunaintoilijan ei tarvitse jäädä ilman rentouttavia löylyjä! Kannattaakin ottaa erilaiset saunamökit vertailuun ennen kuin valitsee itselle ja omaan budjettiin sopivimman mallin!
Valmis saunamökki näppärästi avaimet käteen -toimituksella

Saunamökin rakentaminen saattaa tuntua suurelta urakalta, etenkin jos arki on muutenkin kiireistä ja mökillä haluaisi lähinnä rentoutua. Tällöin avaimet käteen saunamökki on hyvä ja näppärä valinta. Näin valmis saunamökki ilahduttaa mökkeilijöitä ilman, että heidän tarvitsee itse laittaa tikkua ristiin. Moni onkin sitä mieltä, että juuri näppärä avaimet käteen saunamökki on se ainoa oikea moderni saunamökki ja että menneitä ovat ne ajat, jolloin saunamökki piti rakentaa omin pikku kätösin.

Avaimet käteen saunamökki on helppo ja stressitön valinta, mutta entäpä sen hinta? Moni kuvittelee, että avaimet käteen saunamökki maksaa maltaita, mutta tässäkin erilaisten mallien ja tavarantoimittajien vertailu ja kilpailuttaminen on valttia. Tekemällä itse mahdollisimman paljon voi säästää lisää, mutta menettääkö avaimet käteen -konsepti tällöin merkityksensä?

Avaimet käteen saunamökki löytyy tarvittaessa myös rahoituksella ja tarjolla on jopa korottomia rahoitusvaihtoehtoja. Muista kuitenkin aina varmistaa, että ymmärrät mitä ja millä hinnalla olet ostamassa. Joissakin tapauksissa on nimittäin käynyt niinkin, että avaimet käteen saunamökkiä mainostetaan jopa alle 7 000 euron hinnalla, mutta saunamökin kokonaiskustannukset ovatkin jopa kolminkertaiset, sillä jotkin avaimet käteen saunamökki -toimitukset saattavatkin sisältää ainoastaan mökin puuosat. Tämän lisäksi tulee hankkia vähintään rautakauppatavarat, saunaosaan tarvittava lämpöseinärakenne, kuljetus ja rakennuslupakuvat.

Rautakauppatavaroiden hinnaksi tulee helposti noin 2 600 euroa, lämpöseinärakenteen noin 1 250 euroa ja rakennuslupakuvien sekä kuljetuksen hinnaksi noin 620 euroa. Muita mahdollisia kuluja ovat esimerkiksi rakennuslupa, mökin pystytys, perustukset ja sähköt. Jos mökkiin haluaa vielä tavallista vahvempia hirsiä, joutuu tästäkin valinnasta maksamaan yleensä lisää. Lisämaksu on yleensä noin 1 500 euron luokkaa. Viimeistään tässä vaiheessa pienellä budjetilla liikkeellä olevaa saunamökin rakennuttajaa saattaa jo alkaa hirvittää.

Vaikka avaimet käteen -saunamökkipaketteja myytäisiinkin rahoituksella, on aina tärkeää varmistaa, että oma budjetti joustaa rahoituksen jokaisesta takaisinmaksuerästä suoriutumiseen ajallaan ja sovitusti. Jos nimittäin rahoituksen takaisinmaksu aiheuttaa sinulle taloudellisia vaikeuksia, jää uuden saunan tuoma ilo lyhyeksi. Punnitse siis tarkkaan ja rehellisesti talouttasi ennen kuin hankit saunamökkipaketin rahoituksella.

Jos olet taitava käsistäsi, voit kuitenkin säästää melko suuren summan tekemällä mahdollisimman paljon itse. Jos saat itse tehtyä saunamökin perustukset ja hoidettua sen pystytyksen, voit helposti säästää noin 6 000 – 7 000 euroa. Toisaalta monen mielestä avaimet käteen saunamökin perusidea menee siinä, jos saunamökin eteen joutuu itsekin raatamaan. Elämä on täynnä valintoja, ja tässä tilanteessa kannattaakin punnita tarkkaan, haluatko saunamökkisi puhtaasti perinteisellä avaimet käteen -tyylillä ja oletko valmis maksamaan tästä jonkin verran ekstraa vai haluatko sittenkin nähdä hieman enemmän vaivaa ja säästää sitä kautta rahaa.