Skip to main content

Millainen on hyvä mökkikäymälä?

Mökkikäymälä herättää meille helposti huonoja muistoja haisevista ja likaisista mökkien ulkohuusseista, joissa ei tehnyt mieli asioida kuin pakon edessä.

Mökin wc voi kuitenkin olla myös helppokäyttöinen ja -hoitoinen ja sitä voi olla miellyttävä käyttää. Nykyisin tarjolla on monenlaisia mökille sopivia wc-malleja, kuten polttava wc, pakastava käymälä, erotteleva kuivakäymälä, kompostoiva kuivakäymälä ja kuivikekäymälä.

Mikä näistä kannattaisi valita omalle mökille ja mikä on markkinoiden paras kompostikäymälä? Kuinka valita mahdollisimman miellyttävä huussi mökille? Näitä ja monia muita mökkikäymälöihin liittyviä kysymyksiä pohditaan tässä artikkelissa.
Polttava käymälä – mistä on kyse?

Polttava käymälä on kuivakäymälä, jota on näppärä käyttää mökillä ja muissa vapaa-ajan asunnoissa. Esimerkiksi Separett Cindi Family on näppärä malli, joka sopii noin kuuden henkilön tarpeisiin.

Käymälä on aina käyttövalmis eli sitä voidaan käyttää, vaikka käymälän polttotoiminto olisikin juuri käytössä tai vaikka joku toinen olisi juuri käyttänyt käymälää. Polttotoiminnon avulla jätöksistä muodostuu hajutonta ja bakteeritonta tuhkaa, jota voi käyttää esimerkiksi kompostissa tai puutarhassa.

Separett Cinfi Family on helppokäyttöinen ja miellyttävä vaihtoehto, mutta sen hinta ei sovi ihan pieneen käymäläbudjettiin, sillä se maksaa noin 2 500 euroa. Jos polttava käymälä tuntuu täydelliseltä omalle mökille, mutta hinta tuntuu liian kovalta kerralla maksettavaksi, kannattaa harkita myös osamaksuvaihtoehtoja. Esimerkiksi Bauhaus myy polttavaa Separett Cindi Family -käymälää.

Kaiken kaikkiaan polttava käymälä on erityisesti maksukykyisen, helppoudesta nauttivan mökkeilijän valinta!

Käytettäessä tällaista mallia ei ole tarvetta edes jätteiden jälkikäsittelylle, minkä lisäksi käymälän arkinen käyttö on erityisen helppoa ja miellyttävää. Näissä malleissa virtsa haihtuu ja uloste tuhkataan ja käymälä pysyy täysin hajuttomana. Tarjolla on myös kaasulla toimivia polttavia käymälöitä.
Pakastava käymälä pakastaa ulosteet

Pakastava käymälä on siitä näppärä, että sitä voi vapaasti liikutella, sillä käytettäessä tällaista käymälämallia ei wc-tiloissa tarvita lainkaan tuuletus- tai viemäriliitäntää. Näin esimerkiksi mökillä oleva pakastava käymälä voidaan näppärästi siirtää kotiin, jos kotona tehdään vaikkapa kylpyremontti.

Nimensä mukaisesti pakastava käymälä pakastaa ulosteet, jolloin niiden lämpötila on noin -18 astetta. Jätteiden jäätyminen kestää noin tunnin ja laitteen lämpötilaa voi säästää termostaatin avulla. Jäädyttyään ulostejäte on hajutonta, minkä ansiosta pakastava käymälä on käytössä miellyttävä ja helppokäyttöinen.

Separett Freeze 2000 on yksi hyvä pakastava käymälä -vaihtoehto, joka löytyy esimerkiksi Bauhausin valikoimista. Tämä malli maksaa Bauhausilla reilut 1 400 euroa, mutta jos kertamaksu hirvittää, on tarjolla myös osamaksuvaihtoehtoja, jolloin 24 kuukauden osamaksusopimuksella kuukaudessa maksettavaa jää alle 70 euroa.

Pakastavaa käymälää voidaan käyttää missä tahansa lämpimässä tilassa, eikä sen käyttäminen siis vaadi tilojen viemäröintiä eikä edes ilmanvaihtoa. Kannattaa kuitenkin huomioida, etteivät nämä käymälämallit sovellu kylmiin tiloihin. Käymälän käyttäminen ei vaadi myöskään vettä, joten asentaminen on erityisen helppoa. Pakastavat käymälät tarvitsevat kuitenkin verkkovirtaa, mikä kannattaa huomioida. Yleensä näiden laitteiden sähkönkulutus on onneksi pientä!
Mikä on erotteleva kuivakäymälä?

Erotteleva kuivakäymälä toimii kuivikkeilla. Se on siisti ja helppokäyttöinen vaihtoehto mökille, sillä se voidaan asentaa näppärästi suoraan lattialle ja sitä voidaan käyttää sekä ulkohuussina että mökin sisätiloissa. Erotteleva kuivakäymälä ei tarvitse sähkö- tai vesiliitäntää, vaan kuivike hoitaa homman siististi ja miellyttävästi. Käymälän säiliöstä asennetaan vielä katolle tuuletusputki takaamaan tilojen hajuttomuuden.

Erotteleva kuivakäymälä toimii siten, että se erottelee kiinteät ulosteet ja virtsan. Tämä tapahtuu jo käymälän istuinosassa. Erottelussa talteen saatu virtsa on melko puhdasta ja sitä voidaan käyttää lannoitteena puutarhassa. Käymälän takaosasta löytyy yleensä kuivikesäiliö, joka voidaan tarvittaessa irrottaa ja täyttää. Säiliöstä löytyy yleensä myös kuivikeannostelija, jota on helppo käyttää ja josta kuiviketta annostellaan jätteille pitämään käymälän hajuttomana.
Mikä on paras kompostikäymälä?

Kun etsinnässä on ulkovessa mökille, on kompostikäymälä yksi hyvä vaihtoehto. Paras kompostikäymälä löytyy helposti erilaisten alan vertailujen avulla. Suosituimpia kompostikäymälöitä ovat esimerkiksi seuraavat:

  • Biolan Kasettikäymälä Populett 200
  • Ekolet kompostikäymälä
  • Ekolet ULKO VU
  • PikkuVihreä kompostikäymälä
  • PikkuVihreä Green Toilet 330

Näihin vaihtoehtoihin kannattaakin tutustua lähemmin, kun etsit mökillesi hyvää kompostikäymälää. Se mikä on paras kompostikäymälä juuri sinun käyttöösi riippuu esimerkiksi budjetistasi ja siitä, kuinka monta henkilöä käymälää käyttää. Erilaisia kompostikäymälävaihtoehtoja löytyy esimerkiksi netrauta.fi-sivustolta.

Biolanin kasettikäymälä Populett 200 on erittäin suosittu mökkikäymälä. Tämän käymälän ehdoton etu on sen helppokäyttöisyys. Lisäksi tähän käymälään mahtuu reilusti jätettä eli se soveltuu hieman suuremmankin seurueen käyttöön. Käymälä on myös muunneltavissa, sillä sen voi asentaa myös virtsan erottelevaksi käymäläksi. Populetin ulkopinnat ovat sileät, joten ne on helppo puhdistaa ja sen istuimena toimii kestävä ja mukava lämpöistuin. Ilmanvaihto toimii tehokkaasti painovoimalla, joten wc-tila pysyy hajuttomana. Tähän käymälään on saatavilla kasettimaisia vaihtosäiliöitä, joissa jäte voidaan kompostoida suoraan säiliössä. Säiliöiden alla on pyörät, joten niitä on helppo siirrellä paikasta toiseen. Mitoituksensa ansiosta käymälä voidaan tyhjentää myös jäteauton avulla. Koska Biolan on tunnettu ja arvostettu merkki, on käymälän varaosien saaminen melko helppoa.

Ekoletin kompostikäymälä Ekolet ULKO VU sopii suurenkin mökkiseurueen käyttöön, sillä sen kapasiteetti on 700 litraa. Tässä onkin erityisen huoleton vaihtoehto, jonka avulla mökkeilyn jälkitoimista ei juuri tarvitse huolehtia, sillä käymälä hoitaa ne itsenäisesti. Samalla saat käymälästäsi kukkamultaa puutarhaasi, sillä laite tuottaa sataprosenttisesti kompostoitunutta ravinnerikasta multaa neljän lokeronsa avulla. Tähän upeaan malliin ei myöskään tarvitse kauhoa kuivikkeita, sillä suuri osa jätteiden nesteistä pääsee haihtumaan ilmankierrossa. Jäljelle jäävät nesteet ovat biologisesti puhdistettuja ja ne on mahdollista imeyttää maahan kasvien käyttöön. Ekolet ULKO VU onkin oivallinen valinta ympäristötietoiselle mökkeilijälle, joka toivoo mahdollisimman helppoa ja huoletonta mökkielämää – ja on valmis maksamaan tästä luksuksesta hieman keskimääräistä enemmän! Laite nimittäin maksaa noin 1 500 euroa.

Pikkuvihreän kompostikäymälä PikkuVihreä Green Toilet 330 muistuttaa perinteistä SULO-roskapyttyä. Pytyssä on suuret renkaat ja se toimii samaan tapaan kuin edellä esitelty Biolanin käymälämalli. PikkuVihreä Green Toilet 330 on näistä kolmesta vaihtoehdosta se edullisin.

Yleisesti siis kannattaa käyttää ajatusta itselle soveltuvimman mökkikäymälän valintaa, mutta vaihtoehtoja on olemassa laajasti.