Skip to main content

Maanrakennuksen ja maatöiden hinta

Maatyöt ja tontin raivaus ovat tärkeä osa rakennusprojektia, olipa kyse sitten kesämökin tai omakotitalon rakentamisesta! Kuinka paljon tontin maatöiden hinta vie rakennusbudjetista ja miten maatyöt on mahdollista tehdä mahdollisimman pienellä budjetilla? Entä onko rinnetontille rakentaminen tavallistakin kalliimpaa?

Tontin raivaamisen hinta

Tontin raivaus hinta riippuu monesta tekijästä. Ennen kuin tontilla päästään aloittamaan rakennustyöt, on uusi tontti raivattava esimerkiksi sellaisista puista, jotka eivät sovi tontille ja jotka häiritsevät rakentamista.

Alan ammattilainen osaa tehdä arvion tonttisi tilanteesta ja arvioida yhdessä asiakkaansa kanssa, mitkä tontin hyväkuntoisista puista kannattaa säilyttää, kun tontille aletaan rakentaa. Suunniteltaessa hyväkuntoisten puiden säilyttämistä tulee huomioida rakennussuunnitelma, turvallisuustekijät sekä tontin viihtyisyys. Kannattaa myös miettiä, peittävätkö tontille jätettävät puut epäedullisesti maisemaa taikka auringonvaloa. Toisaalta puut voivat tarjota hyödyllistä melu- ja näköestettä.

Monet alan yrittäjät hoitavat asiakkaan puolesta myös tontilta kaadettujen puiden pois kuljettamisen sekä haketuksen. Näin tontti jää siistiksi.

Ennen palvelun tilaamista kannattaa pyytää yritykseltä kustannusarvio, jotta osaat arvioida palvelun hinnan sopivuutta rakennusbudjettiisi. Myös taimikon raivaus hinta kannattaa aina varmistaa suoraan työn tekevältä yritykseltä ennen urakkaan ryhtymistä.

Jos raivattava alue sisältää metsää, pyydä yritykseltä myös tarjous metsänraivauksesta ja sen hinnasta. Keskimäärin tontin raivaus hinta pyörii noin 500 eurosta noin 4 000 euroon. Hintaan vaikuttavat esimerkiksi tontin koko, pensas- ja puukasvuston määrä sekä mahdolliset lisätyöt, mutta varmista aina etukäteen oman tontin raivaus hinta.




Maatyöt ja maanrakennustöiden hinta

Kun tontti on saatu raivattua, entäpä sitten maanrakennustöiden hinta? Myös maanrakennuksen hinta riippuu paljolti siitä mitä tehdään ja missä. Rinnetontille rakentaminen voi esimerkiksi olla hieman tavallista kalliimpaa, koska rinne tulee ottaa maanrakennuksessa huomioon.

Erityisen kalliiksi rinnetontille rakentaminen voi tulla jyrkissä rinteissä. Toisaalta rinne saattaa myös tarjota erinomaisen rakennuspaikan, jos vain perustuksista selvitään kohtuullisen hintaan. Rinteeseen voidaan nimittäin rakentaa erityisen ilmeikkäitä ja arkkitehtonisesti näyttäviä porrastettuja ratkaisuja, jotka voittavat perusmallit aistikkuudellaan ja paremmalla jälleenmyyntiarvollaan.

Maanrakennus voi pitää sisällään esimerkiksi pihojen muokkausta, tierakentamisen urakoita, ongelmapuiden kattoa, salaojaremontteja, talonpohjien rakennusta, pihojen uusimista, teiden parantamista, salaojituksia sekä hule- ja sadevesijärjestelmien uusimisia.

Tarjolla on myös maanrakennusta avaimet käteen -tyyppisesti. Myös näissä tapauksissa kannattaa pyytää tarjous suoraan yritykseltä ja sopia maanrakennus hinta etukäteen.

Vaikka maatöiden hinta vaihteleekin suuresti, voidaan keskimääräiseksi projektin arvioksi antaa noin 3 000 eurosta noin 60 000 euroon.

Omakotitalojen kohdalla maatöiden hintahaarukka on noin 10 000 euroa – noin 60 000 euroa. Joissakin tapauksissa omakotitalon kohdalla maatöiden hinta voi kohota jopa tämän yli. Koska hintahaarukka on näin valtavan iso, kannattaa jo hyvissä ajoin olla yhteydessä valitsemaasi urakoitsijaan ja keskustella suoraan yrityksen kanssa maatöiden hinnasta.

Kohteen koko, tyyppi sekä maaperän ominaisuudet vaikuttavat voimakkaasti projektin maatöiden hintaan. Jos esimerkiksi uusi mökkitontti kaipaa ajotietä, voi tälle projektille varata karkeasti arvioiden noin 8 500 euron budjetin.

Maaperätutkimuksen tekeminen etukäteen auttaa varautumaan tontin maaperän tarvitsemiin maatöihin, mutta toki sekin maksaa tavallisesti noin 1 000 euroa.

Perustukset sekä pohjatyöt tulevat maksamaan omakotitaloon edullisimmillaankin noin 25 000 euroa. Ne voivat toki maksaa jopa noin 50 000 euroa. Noin 10 000 – 20 000 euroa tästä budjetista kuluu kiviaineksiin, minkä lisäksi kustannuksia muodostuu esimerkiksi koneiden vuokraamisesta, työstä ja erilaisista tarvikkeista, kuten putkista ja kaivoista. Myös näistä kustannuksista kannattaa keskustella etukäteen urakoitsijan kanssa.




Kuinka valita oikea maatöiden urakoitsija?

Hyvä urakoitsija löytyy esimerkiksi tuttavien suositusten ja alan foorumeiden keskustelujen perusteella. Kannattaa valita urakoitsija, jonka palveluajat ovat joustavat ja palvelussa laadukkuus on kaiken toiminnan A ja O.

Rakennusprojektia helpottaa paljon, jos urakoitsijaan voi olla yhteydessä sekä ilta- että viikonloppuaikaan. Tämä on erityisen tärkeä urakoitsijan ominaisuus, jos käyt itse 8 – 16 palkkatyössä ja sinulla on vaikeuksia hoitaa rakennusprojektiisi liittyviä asioita työajalla.

Hyvä urakoitsija tarjoaa yleensä monipuolisia rakennuspalveluita. Parhaimmillaan sama urakoitsija pystyy tekemään sekä tontin raivaukset että maanrakennustyöt. Jos etsit mahdollisimman helppoa ratkaisua, kannattaa tutustua avaimet käteen -tyyppisiin ratkaisuihin.

Urakoitsijan luotettavuus on kaiken perusta. Moni alan urakoitsija kuuluukin Luotettava kumppani -yrityksiin, mikä on yritykselle yksi meriitti lisää etsiessäsi luotettavaa urakoitsijaa. Myös erilaisten urakoitsijoiden nettisivujen kautta voi luoda kokonaiskuvaa alan yrityksistä sekä niiden tarjoamista palveluista. Pyytämällä tarjouksen useammalta urakoitsijalta voit kilpailuttaa hinnat ja palvelut.

Urakoitsijan perusperiaatteena on asiakkaan tarpeiden ymmärtäminen, jossa tulee pyrkiä tarjoamaan asiakkailleen juuri heidän tilanteeseensa sopivia ratkaisuja joissa asiakas tulee olla hankkeiden toteuttamisen ja kehittämisen keskiössä. Asiakkaan kuuleminen on perusta turvalliselle, laadukkaalle ja kestävälle maanrakennustyölle.

Hankesuunnittelussa tulee huomioida asiakkaan tarpeet, odotukset sekä budjetti. Ja projekteissa pyrkiä aina kannattavuuteen ja kustannustehokkuuteen. Projekteissa pyritäänkin huomioimaan sen kaikkien sidosryhmien tyytyväisyys. Huolellinen suunnittelu ja luotettava kumppaniverkosto ovat avainasemassa tämän tavoitteen tavoittelussa.

Jos maanrakennustöiden urakoitsija käyttää toiminnassaan osaltaan vakioituja ratkaisuja, voi se tehdä heidän hintatasostaan halvemman ja samalla toiminnasta kannattavampaa ja kustannustehokasta.




Maanrakennuksen virheet ja riskit – älä lankea sudenkuoppiin

Mainitsemme vielä lyhyesti muutaman yleisen maanrakennukseen liittyvän sudenkuopan, jotta osaisit välttää ne.

Erityisesti kiviainesten valintaan kannattaa kiinnittää huomiota! Jos tämä valinta menee pieleen, on vaarana jopa kosteusvaurio. Tässä kohtaa ei siis kannata pihistellä, vaikka se tuntuisi kuinka houkuttelevalta tahansa!

Toinen sudenkuoppa liittyy talotyypin valintaan. Joskus voi käydä niin, että oma unelmien talotyyppi ei sittenkään sovellu tontillesi. Varmista etukäteen tontin sopivuus valitsemallesi talotyypille esimerkiksi pohjatutkimuksen ja asiantuntijan avulla.

Kolmas sudenkuoppa liittyy liian tiukkaan aikatauluun. Jos aikataulu viivästyy, aiheutuu tästä rakennuttajalle lisäkuluja. Pyri siis olemaan aikataulun suhteen mahdollisimman realistinen!

Neljäs sudenkuoppa liittyy omien resurssien arvioimiseen. Saatat arvioida resurssisi väärin ja huomata, että olet ottanut projektissa liian suuren vastuun. Pyri siis tässäkin suhteessa olemaan mahdollisimman realistinen ja rehellinen itsellesi, äläkä kahmi itsellesi kaikkia mahdollisia tehtäviä, vaan muista tehokas delegointi.

Viides yleinen sudenkuoppa on maanrakennustöiden aloittaminen liian myöhäisessä vaiheessa syksyllä. Tällöin nimittäin Suomen oikukas saa voi aiheuttaa ylimääräisiä vaikeuksia maanrakennustöissä.

Kaikista näistä sudenkuopista selviää hyvällä suunnittelulla ja alan rautaisen ammattilaisen avulla!