LOADING

Mökin hinta – kuinka paljon valmismökki maksaa?

Mökin hinta – kuinka paljon valmismökki maksaa?

by Mökkielämää 01 huhtikuun, 2018

Mökkiä ostaessa on tyypilliset vaihtoehdot ostaa jo rakennettu mökki, rakentaa täysin uusi mökki tai ostaa valmismökki. Rakennettavista loma-asunnoista ja mökeistä noin 60% päätyy hankkimaan teollisen valmistajan mökin, joka tarkoittaa noin 3500 mökkiä vuodessa.

Tässä artikkelissa käymme läpi valmismökin hintaan vaikuttavat tekijät.

Mistä valmismökin hinta muodostuu?

Valmismökin hintaan vaikuttavat monet tekijät, joista yksi parhaista on se, että valmismökin elementit valmistetaan tehtaalla jonka jälkeen mökki vain kasataan paikan päällä. Tällöin myös kulut tiedetään täsmälleen jo suunnitteluvaiheessa.

Tärkein valmismökin hintaan vaikuttava tekijä on tietysti sen koko. Hirsimökkien neliöhinta liikkuu varustelutasosta riippuen noin 1500 – 2500 euron paikkeilla. Kun suosituimmat mökkikoot ovat noin 30-100 neliötä, tulee kokonaishinnan haarukaksi 45 000 – 250 000 euroa. Kuten aina, hintaa voi myös neuvotella aktiivisesti kilpailuttamalla eri yrityksiä ja ottamalla selvää eri paketeista sekä mahdollisuuksista mökkipaketin muokkaukseen.
Pelkästään kesämökki vai mökki ympärivuotiseen käyttöön

Ympärivuotiseen asumiseen tarkoitettu valmismökki maksaa aina enemmän kuin vain kesämökkeilyyn tarkoitettu.

Talviasuttavan mökin kustannuksia kasvattavat materiaalivalinnat, eristykset, ovet, ikkunat ja muut varustelut joiden täytyy olla hyvin lähellä omakotitalon tasoa. Rakennustutkimus RTS:n mukaan kustannus voi kasvaa n. 500 eurolla neliömetriltä verrattuna vain kesäisin asuttavaan mökkiin.

Keskimäärin kesäasuttavan mökin rakennuskustannukset ovat noin 1500 euroa neliömetriltä. Talviasuttavan mökin neliöhinta taas pyörii 2000 – 2500 euron tuntumassa.

Jos mökkiä on tarkoitus käyttää ainoastaan kesäisin, muista huomiodia myös ulkotilojen hyödyntäminen lainattavana “asuintilana”. Esimerkiksi iso terassi on verrattain halpa rakentaa, mutta mukavien huonekalujen ansiosta terassia voi halutessaan käyttää myös mökin olohuoneena. Toki unohtamatta lasiterassin ja infrapunalämmittimien mahdollisuutta, jolloin terassilla tarkenee vielä syyskauden loppuunkin.

Valmismökin hintaan pystyy kuitenkin vaikuttamaan myös itse monilla pienillä sekä hieman isommilla valinnoilla, joita olemme listanneet alle.

Mökin varustelutaso ja materiaalivalinnat

Valmismökeissä on paljon valinnanvaraa, ja valmiita malleja voidaan usein muokata juuri ostajan toiveisiin sopivaksi. Mökin hintaan vaikuttaakin oleellisesti sen varustelutaso.

 • Halutaanko mökkiin minkälainen sähköistys
 • Onko tarve juoksevalle vedelle? Mistä lämmin vesi mökille tulee – lämminvesivaraajan kautta vai kiukaalla?
 • Tarvitaanko viemäröintiä – halutaanko mökkiin oikea vessa vai riittääkö ulkohuussi?
 • Halutaanko moderni kylpyhuone vai perinteisempi saunatila, jossa vesi lämmitetään kiukaan avulla?
 • Minkälainen keittiö tarvitaan, halutaanko kunnon uunit, jääkaapit, lavuaarit ja muut vai riittääkö vain huuhteluallas ja puu-uuni?

Toinen tärkeä ja aikaisempaan huomioon liittyvä kuluerä ovat mökkiin valittavat materiaalit. Tämä koskee sekä itse rakennusmateriaaleja, kuten käytetäänkö pyöröhirsi-, höylähirsi vai lautarakenteita ja miten nämä viimeistellään. Lisäksi myös mökin sisäpuolen materiaalivalinnat, kuten lattia ja mahdolliset kiinteät kaapistot vaikuttavat kokonaishintaan.
Mitä kaikkea valmiiseen mökkipakettiin kuuluu?

Valmismökkien osalta puhutaan tyypillisesti mökkipaketista, jonka rakennussopimukseen sisältyy erilaisia kokonaisuuksia. Näihin voidaan myös liittää tontinraivaus sekä muut tonttiin liittyvät työt kuten kaivon rakentaminen, jätevesijärjestelmä sekä tontille menevän tien tekeminen.

Myös perustusten rakentaminen voidaan sopia osaksi mökkipakettia. Kaikki tämä nostaa mökkipaketin hintaa, mutta voi säästää mökin ostajan hermoja ja aikaa – erityisesti jos mökin toimittajalla on täysvastuu ja mökki ostetaan avaimet käteen -periaatteella, voi ostaja käyttää aikansa muuhun kuin eri työtehtävien etenemisestä huolehtimiseen!

Toisaalta, jos on itse valmis osallistumaan mökin rakennuspuuhaan esimerkiksi maalaamalla tai tapetoimalla seiniä ja tekemällä muita viimeistelytöitä, valmismökin hankinnassa voi tehdä merkittäviäkin säästöjä.

Valmismökkien toimittajat

Mökkivalmistajista 10 suurinta yritystä rakentaa noin 2/3 kaikista rakennettavista mökeistä.

Suomen tunnetuimpia ja suurimpia mökkitoimittajia ovat mm. seuraavat yritykset:

 • Kontio
 • Honka / Honkarakenne
 • Kuusamo Hirsitalot
 • Finnlamelli
 • Polar House
 • Ollikainen
 • Kimara
 • Honkatalot
 • Design-Talo
 • Mammutikoti
 • Salvos
Tarjouksia kannattaa kilpailuttaa useammalta toimittajalta ja pyytää tarjoukset samassa muodossa kaikilta jotta vertailu on helpompaa tehdä. Muista siis sisällyttää ainakin seuraavat asiat tarjouspyyntöösi:

 • Mökin koko ja muoto
 • Materiaalivalinnat ulko- ja sisätiloihin
 • Varustelutaso: juokseva vesi, sähköt, wc:t, sauna, keittiö
 • Tonttiympäristön vaatimukset: tarvitaanko raivausta perustuksia varten – minkälainen tonttitie on vai onko sitä

Kirjallisia tarjouksia kannattaa usein pyytää useammalta eri toimittajalta. Tarjouspyynnöistä kannattaa tehdä sisällöltään selkeitä. Hintaeroja on helpoin verrata, kun pyytää tarjoukset samaan sisältöön.