Skip to main content

Valmismökki ja mökin hinta – kuinka paljon mökki maksaa?

Valmismökki on suosittu vaihtoehto monille, jotka haaveilevat omasta lomakodista tai mökistä. Se on helppo ja nopea tapa saada oma kesäpaikka ilman suurempaa rakentamisen stressiä ja vaivaa. Vaihtoehtoina on myös ostaa jo valmiiksi rakennettu mökki tai rakentaa täysin uusi mökki.

Valmismökkien valikoima on laaja, ja niitä löytyy eri kokoisina, hintaisina ja tyylisinä. Tässä artikkelissa käymme läpi valmismökkien hyötyjä ja haittoja, hintoja sekä muita tärkeitä asioita, jotka sinun on hyvä tietää, kun harkitset valmismökkiä tai mökkipaketin hankkimista.

Valmismökki on hyvä vaihtoehto, jos haluat välttää pitkät rakennusprojektit, sillä ne valmistuvat usein muutamassa kuukaudessa. Toisaalta valmismökmillä voi välttää räätälöidyn rakentamisen aiheuttamat lisäkustannukset. Silti näissäkin mökeissä on omat haasteensa. Valmismökin laadun varmistaminen voi olla haastavaa, jonka vuoksi on tärkeää valita luotettava valmistaja. Lisäksi valmismökin hintakin voi yllättää, ja siihen voi liittyä lisäkustannuksia, kuten kuljetus ja perustusten rakentaminen.

Rakennettavista mökeistä ja loma-asunnoista noin 60% päätyy hankkimaan teollisen valmistajan mökin, joka tarkoittaa Suomessa vuositasolla myytävän noin 3500 uutta valmismökkiä.

Tässä artikkelissa käymme läpi tarkemmin valmismökkien hankintaan liittyviä asioita. Kerromme, mitä huomioida valmismökin hankinnassa, kuten kustannukset, laatu ja kestävyys. Käymme myös läpi erilaisia mökkipaketteja, jotta voit löytää juuri sinulle sopivan vaihtoehdon.

Lopuksi kerromme, mistä voit löytää valmistajan ja kuinka varmistat, että valitsemasi valmismökki vastaa tarpeitasi ja odotuksiasi.

Mistä mökkipaketin ja valmismökin hinta muodostuu?

Valmismökin hintaan vaikuttavat monet tekijät. Yksi sen parhaista puolista onkin, että valmismökin elementit valmistetaan tehtaalla jonka jälkeen mökki vain kasataan paikan päällä. Tällöin myös valmismökin kustannukset tiedetään täsmälleen jo suunnitteluvaiheessa.

Valmismökin hintaan tärkein vaikuttava tekijä on tietysti sen koko. Hirsimökkien neliöhinta liikkuu varustelutasosta riippuen noin 1500 – 2500 euron paikkeilla.

Suosituimpien mökkikokojen ollessa noin 30 – 100 neliötä, tulee valmismökin kokonaishinnaksi 45 000 – 250 000 euroa. Kuten aina, hintaa voi myös neuvotella aktiivisesti kilpailuttamalla eri yrityksiä ja ottamalla selvää eri paketeista sekä mahdollisuuksista mökkipaketin muokkaukseen.




Kesämökki vai talviasuttava valmismökki?

Ympärivuotiseen asumiseen tarkoitettu talviasuttava valmismökki maksaa aina enemmän kuin vain kesämökkeilyyn tarkoitettu.

Talviasuttavan mökin kustannuksia kasvattavat materiaalivalinnat, eristykset, ovet, ikkunat ja muut varustelut joiden täytyy olla hyvin lähellä omakotitalon tasoa. Rakennustutkimus RTS:n mukaan kustannus voi kasvaa n. 500 eurolla neliömetriä kohden verrattuna vain kesäisin asuttavaan mökkiin.

Keskimäärin kesäasuttavan mökin rakennuskustannukset ovat noin 1500 euroa neliömetriltä. Talviasuttavan mökin neliöhinta taas pyörii 2000 – 2500 euron tuntumassa.

Jos mökkiä on tarkoitus käyttää ainoastaan kesäisin, on tärkeää huomioida myös ulkotilojen hyödyntäminen lainattavana ”asuintilana”. Esimerkiksi iso terassi on verrattain halpa rakentaa, mutta mukavien huonekalujen ansiosta terassia voi halutessaan käyttää myös mökin olohuoneena. Toki unohtamatta lasiterassin ja infrapunalämmittimien mahdollisuutta, jolloin terassilla tarkenee vielä syyskauden loppuunkin.

Valmismökin hintaan pystyy kuitenkin vaikuttamaan myös itse monilla pienillä sekä hieman isommilla valinnoilla, joita olemme listanneet alle.

Mökin varustelutaso ja materiaalivalinnat

Valmismökeissä on paljon valinnanvaraa, ja valmiita malleja voidaan usein muokata juuri ostajan toiveisiin sopivaksi. Mökin hintaan vaikuttaakin oleellisesti sen varustelutaso.

  • Halutaanko mökkiin minkälainen sähköistys?
  • Onko tarve juoksevalle vedelle? Mistä lämmin vesi mökille tulee – lämminvesivaraajan kautta vai kiukaalla?
  • Tarvitaanko viemäröintiä – halutaanko mökkiin oikea vessa vai riittääkö ulkohuussi?
  • Halutaanko moderni kylpyhuone vai perinteisempi saunatila, jossa vesi lämmitetään kiukaan avulla?
  • Minkälainen keittiö tarvitaan, halutaanko kunnon uunit, jääkaapit, lavuaarit ja muut vai riittääkö vain huuhteluallas ja puu-uuni?

Toinen tärkeä ja aikaisempaan huomioon liittyvä kuluerä ovat mökkiin valittavat materiaalit. Tämä koskee sekä itse rakennusmateriaaleja, kuten käytetäänkö hirttä (pyöröhirsi / höylähirsi) vai lautarakenteita ja miten nämä viimeistellään. Mitä paksumman hirren valmismökkiin valitsee, sitä enemmän puutavaraa menee ja mökin hinta kasvaa. Lisäksi mökin sisäpuolen materiaalivalinnat, kuten lattia ja mahdolliset kiinteät kaapistot vaikuttavat kokonaishintaan.




Mitä kaikkea mökkipakettiin tai valmismökkiin kuuluu?

Valmismökkien osalta puhutaan tyypillisesti mökkipaketista, jonka rakennussopimukseen sisältyy erilaisia kokonaisuuksia. Näihin voidaan myös liittää maatyöt, tontinraivaus sekä muut tonttiin liittyvät työt kuten kaivon rakentaminen, jätevesijärjestelmä sekä tontille menevän tien tekeminen.

Myös perustusten rakentaminen voidaan sopia osaksi mökkipakettia. Kaikki tämä nostaa mökkipaketin hintaa, mutta voi säästää mökin ostajan hermoja ja aikaa – erityisesti jos mökin toimittajalla on täysvastuu ja mökki ostetaan avaimet käteen -periaatteella, voi ostaja käyttää aikansa muuhun kuin eri työtehtävien etenemisestä huolehtimiseen!

Toisaalta, jos on itse valmis osallistumaan mökin rakennuspuuhaan esimerkiksi maalaamalla tai tapetoimalla seiniä ja tekemällä muita viimeistelytöitä, valmismökin hankinnassa voi tehdä merkittäviäkin säästöjä.

Valmismökkien valmistajat – mökkipakettitoimittajat

Mökkivalmistajista 10 suurinta yritystä rakentaa noin 2/3 kaikista rakennettavista mökeistä. Valtaosa näistä mökkitoimittajista tarjoaa avaimet käteen -palvelua, jolla mökin rakentamisen huolet ovat heidän hartioillaan.

Suomen tunnetuimpia ja suurimpia mökkitoimittajia ovat mm. seuraavat yritykset:




Tarjouksia kannattaa kilpailuttaa useammalta mökkivalmistajalta tai -toimittajalta ja pyytää tarjoukset samassa muodossa kaikilta jotta vertailu on helpompaa tehdä. Muista siis sisällyttää ainakin seuraavat asiat tarjouspyyntöösi:

  • Mökin koko ja muoto
  • Materiaalivalinnat ulko- ja sisätiloihin
  • Varustelutaso: juokseva vesi, sähköt, wc:t, sauna, keittiö
  • Tontin vaatimukset: tarvitaanko raivausta, minkälainen maahpohja on, mitä maatöitä tarvitse tehdä, mitä perustuksia varten vaaditaan, minkälainen tonttitie on vai onko sitä

Tarjouspyynnöistä kannattaa tehdä sisällöltään mahdollisimman selkeitä ja olla valmis käyttämään aikaa oman mökkiunelmansa määrittelyyn. Ikävintä on, jos budjetti ei pidä ja unelmat kariutuu pankin kanssa käytävään vääntöön.