Skip to main content

Puukiukaat – mitä tulee tietää ennen puukiukaan ostoa?

Puukiuas on saunan sydän. Etenkin mökillä monelle kiukaan ainoa oikea muoto puukiuas, sillä elävä tuli tarjoaa paitsi loistavat löylyt myös tunnelmallisen saunakokemuksen.

Puukiukaan tuoksu ja polttopuiden rätinä on osa aitoa suomalaista mökkikokemusta!

Mitkä asiat vaikuttavat puukiukaan valintaan?

Puukiukaan suurin ero sähkökiukaaseen verrattuna on tietysti lämmönlähde. Sähkökiukaat tarvitsevat lämmitykseen sähköä, joten ne sopivat ainoastaan kohteisiin joihin on vedetty sähköjohdot. Tämä saattaa usein muodostua suurimmaksi ongelmaksi mökeillä. Vaikka päärakennuksessa olisikin sähköt, mutta sauna sijaitsee erillisessä mökissä, jätetään mökki usein sähköistämättä. Sähkön sijaan puukiuas lämmitetään aidolla tulella, jota varten kiukaassa on oma lokerikko, jonne puut halkoina laitetaan.

Varaavat puukiukaat varastoivat lämmön kiuaskiviin, ja kiuas lämmitetään vain kerran. Lämmittämiseen menee yleensä aikaa muutamia tunteja.

Jatkuvalämmitteisiä puukiukaita voidaan lämmittää myös saunomisen aikana, ja lämpöä riittää niin kauan kuin tuli rätisee kiukaassa. Tänä päivänä markkinoilta löytyy myös näiden tyyppien yhdistelmiä: jatkuvalämmitteisiä varaavia kiukaita.




Puukiukaan ominaisuudet

Puukiuas on joko sisäänlämpiävä tai uloslämpiäviä. Uloslämpiävissä kiukaissa on savupiippu, jonka kautta savu päätyy saunan ulkopuolelle. Sisäänlämpiävä kiuas tunnetaan myös yleisesti savusaunan kiukaana: siinä kuuma savu poistuu lopulta avoimen ulko-oven ja seinässä tai katossa sijaitsevan räppänän kautta ulos, mutta viipyy ensin saunan sisällä, lämmittäen seinät ja katon.

Puukiuas vesisäiliöllä

Puukiukaita on saatavilla sekä vesisäiliöllä että ilman. Jos mökissäsi tai saunatuvassasi ei ole juoksevaa kuumaa vettä, vesisäiliö on erittäin kätevä. Samalla kun saunot, lämmittää saunan pesä peseytymiseen tarvittavan veden, ja vesi pysyy säiliössä lämpimänä pitkään.

Toisaalta, jos peseydyt mielelläsi viileällä vedellä tai mökistä löytyy moderni kylpyhuone, vesisäiliö voi olla sinulle turha ominaisuus puukiukaassa. Vesisäiliön koko vaihtelee kiukaan mallista riippuen, liikkuen kuitenkin yleensä 10-30 litran tienoilla. On myös olemassa jälkiasenteisia erikseen hormin yhteyteen asennettavia vesisäiliöitä.

Puukiukaan koko: on kapeaa, on isoa

Yksi asia joka ottaa huomioon puukiuasta valittaessa on myös saunan koko. Kuten kiukaiden ja saunan koon kanssa aina: pieni tai kapea puukiuas ei välttämättä anna isossa tilassa yhtä hyviä löylyjä kuin iso puukiuas. Puukiuas kuitenkin antaa enemmän anteeksi kuin sähkökiuas ja voitkin ostaa isomman puukiukaan pienempään saunaan.

Puukiukaiden tehot eivät ole suoraan verrannollisia sähkökiukaisiin, sillä sähkökiukaat eivät lämmittäessään päästä hukkalämpöä.

Tyypillisesti saunan puukiukaan vaativat ominaisuudet menevät seuraavasti:

  • Kuinka paljon kiviä puukiukaaseen mahtuu? Mitä enemmän, sen kuumemman lämmön kiuaskivet kestävät
  • Mitä ominaisuuksia kiukaalta toivot? Isoa vesisäiliötä, vai ei vesisäiliötä ollenkaan? Näyttävää kivikoria – näkyvää hormia vai piilotettua hormia?

Myös Harvialta löytyy kätevä kiuaslaskuri oikean kokoisen kiukaan valintaan.




Puukiukaan hinta

Olipa ajatuksena käyttää saunaasi ainoastaan puhdistautumiseen tai paikaksi, jossa takuuvarmasti rentoudut on puukiuas varmasti loistava valinta.

Kiukaan valmistajasta, mallista ja koosta riippuen puukiukaiden hinnat lähtevät muutamasta sadasta eurosta ja nousevat yli tuhanteen euroon asti. Markkinoilta löytyy siis runsas valikoima vaihtoehtoja jokaiseen budjettiin sopien.

Puukiukaisiin tarvitset myös laadukkaat kiuaskivet joiden hinta 20 kilolle on kaikkea 6 eurosta 10 euroon. Muistathan myös, että saunamittari tai löytymittari kruunaa saunan kuin saunan.

Löydä paras puukiuas saunaasi!

Etsitpä sitten Narvin tai Stovemanin puukiukaita löydät niitä Byggmaxista, Prismasta, Bauhausista, K-raudasta ja Kodin Terrasta.