LOADING

Puukiukaat – mitä tulee tietää ennen puukiukaan ostoa?

Puukiukaat – mitä tulee tietää ennen puukiukaan ostoa?

by Mökkielämää toukokuu 27, 2018

Kiuas on saunan sydän. Etenkin mökillä monelle puukiuas on ainut oikea kiuas, sillä elävä tuli tarjoaa paitsi loistavat löylyt myös tunnelmallisen saunakokemuksen. Puukiukaan tuoksu ja polttpuiden rätinä on osa aitoa suomalaista mökkikokemusta!

Miten puukiuas eroaa sähkökiukaasta?

Puukiukaan suurin ero sähkökiukaaseen verrattuna on tietysti lämmönlähde. Sähkökiukaat tarvitsevat lämmitykseen sähköä, joten ne sopivat ainoastaan kohteisiin joihin on vedetty sähköjohdot. Tämä saattaa usein muodostua isoimmaksi ongelmaksi mökeillä. Vaikka päärakennuksessa olisikin sähköt, mutta sauna sijaitsee erillisessä mökissä, jätetään mökki usein sähköistämättä. Sähkön sijaan puukiuas lämmitetään aidolla tulella, jota varten kiukaassa on oma lokerikko, jonne puut halkoina laitetaan.

Kertalämmitteiset eli varaavat puukiukaat varastoivat lämmön kiuaskiviin, ja kiuas lämmitetään vain kerran. Lämmittämiseen menee yleensä aikaa muutamia tunteja. Jatkuvalämmitteisiä puukiukaita voidaan lämmittää myös saunomisen aikana, ja lämpöä riittää niin kauan kuin tuli rätisee kiukaassa. Tänä päivänä markkinoilta löytyy myös näiden tyyppien yhdistelmiä: jatkuvalämmitteisiä varaavia kiukaita.
Mitä muita ominaisuuksia puukiukaalla on?

Puukiuas on joko sisäänlämpiävä tai uloslämpiäviä. Uloslämpiävissä kiukaissa on savupiippu, jonka kautta savu päätyy saunan ulkopuolelle. Sisäänlämpiävä kiuas tunnetaan myös yleisesti savusaunan kiukaana: siinä kuuma savu poistuu lopulta avoimen ulko-oven ja seinässä tai katossa sijaitsevan räppänän kautta ulos, mutta viipyy ensin saunan sisällä, lämmittäen seinät ja katon.

Puukiukaita on saatavilla sekä vesisäiliöllä että ilman. Jos mökissäsi tai saunatuvassasi ei ole juoksevaa kuumaa vettä, vesisäiliö on erittäin kätevä. Samalla kun saunot, lämmität peseytymiseen tarvittavan veden, ja vesi pysyy säiliössä lämpimänä pitkään. Toisaalta, jos peseydyt mielelläsi viileällä vedellä tai mökistä löytyy moderni kylpyhuone, vesisäiliö voi olla sinulle turha ominaisuus puukiukaassa. Vesisäiliön koko vaihtelee kiukaan mallista riippuen, liikkuen kuitenkin yleensä muutaman kymmenen litran tienoilla, mm. Narvin kiukaisiin saat ostettua erillisen vesisäiliön.
Puukiukaan koko

Yksi asia joka ottaa huomioon puukiuasta valittaessa on myös saunan koko. Kuten kiukaiden ja saunan koon kanssa aina: pieni puukiuas ei anna isossa tilassa yhtä hyviä löylyjä kuin suurempi puukiuas.

Tyypillisesti kiukaan koot ja tehot menevät seuraavasti:

Kiukaan teho    Saunan koko          Kiukaan teho    Saunan koko          Kiukaan teho    Saunan koko   
4,5 kW  3-6 m³   9,0 kW  8-16 m³    15,0 kW  16-26 m³ 
6,0 kW  5-9 m³    10,5 kW  10-18 m³    18,0 kW  18-28 m³ 
7,5 kW  7-12 m³    12,0 kW  14-24 m³    24,0 kW  22-36 m³ 
8,0 kW 7-13 m³   13,8 kW 15-25 m³   30 kW 26-44 m³

Lähde: SunSauna

Myös Harvialta löytyy kätevä kiuaslaskuri oikean kokoisen kiukaan valintaan.

Puukiukaan hinta

Olipa ajatuksena käyttää saunaasi ainoastaan puhdistautumiseen tai paikaksi, jossa takuuvarmasti rentoudut on puukiuas loistava valinta. Kiukaan valmistajasta, mallista ja koosta riippuen puukiukaiden hinnat lähtevät muutamasta sadasta eurosta ja nousevat yli tuhanteen euroon asti. Markkinoilta löytyy siis runsas valikoima vaihtoehtoja jokaiseen budjettiin sopien.

Puukiukaisiin tarvitset myös laadukkaat kiuaskivet joiden hinta 20 kilolle on kaikkea 6 eurosta 10 euroon. Muistathan myös, että saunamittari tai löytymittari kruunaa saunan kuin saunan.

Löydä paras puukiuas saunaasi!

Etsitpä sitten Narvin tai Stovemanin puukiukaita, alta löydät muutaman käsinpoimitun kiukaan sinulle. Tutustu ja tilaa nyt!

[table id=7 /]

Puukiukaita löydät myös Prismasta, Bauhausista, K-raudasta ja Kodin Terrasta.