Skip to main content

Mökki pitkällä vuokrasopimuksella – plussat ja miinukset

Jos olet henkeen ja vereen mökki-ihminen, mutta oman mökin rakennuttaminen tai ostaminen ei ole vielä pitkään aikaan ajankohtaista, on mökin pitkäaikainen vuokraus silloin hyvä vaihtoehto. Kuinka mökin vuosivuokraaminen oikein onnistuu ja mistä löytää mökki pitkällä vuokrasopimuksella? Olemme koonneet tähän artikkeliin hyviä vinkkejä, joiden avulla löydät helposti mökin pitkällä vuokrasopimuksella.

Mistä löytyy mökki pitkällä vuokrasopimuksella?

Netistä löytyy erilaisia palveluita, jotka auttavat asiakkaitaan löytämään pitkäaikaisen vuokramökin. Yksi tällainen palvelu on koli24.fi. Vuosivuokramökit löytyvät näppärästi palvelun kautta ja samalla selviää, kuinka paljon mökin vuosivuokra maksaa. Palvelun kautta myös mökin omistajan on mahdollista laittaa mökki vuosivuokralle. Sivuston tavoitteena onkin auttaa vuosivuokramökkiä etsivät ja mökkejä vuosivuokralle tarjoavat löytämään toisensa. Palvelun kautta on tarjottu vuosivuokralle esimerkiksi Honkarakenteen Pyry-hirsimökkejä. Vuosivuokramökkejä on ollut tarjolla esimerkiksi Juuassa, joka sijaitsee Kolin kansallispuiston ja Pielisen järven läheisyydessä. Tämä mökkimalli äänestettiin vuonna 2019 Unelmien koti -äänestyksessä suosituimmaksi mökkimalliksi. Äänestyksen järjesti Rakentaja.fi. Näillä mökeillä onkin upeat puitteet, joissa on mukava lomailla hieman pidempäänkin!

Yksi hyvä paikka kausivuokraukseen tai vuosivuokraukseen ja mökin löytämiseen on myös Mökki vuosi/kausivuokralle-ryhmä Facebookissa.

Mökki pitkällä vuokrasopimuksella – plussat

Kun hankit mökin käyttöösi pitkällä vuokrasopimuksella, pääset nauttimaan stressittömästä ja huolettomasta lomailusta ilman mökin omistamiseen liittyviä huolia ja vastuuta. Mökin pitkäaikaisena vuokralaisena et ole vastuussa kiinteistöveroista tai mökin huoltokuluista. Et maksa myöskään mökin jätemaksuja eikä sinulla muodostu mökin vuokraamisesta minkäänlaisia ikäviä ja yllättäviä kuluja. Tämä tekee mökin pitkäaikaisesta vuokraamisesta kustannustehokkaan vaihtoehdon. Vahinkojen sattuessa voit aina soittaa mökin omistajalle, mikä lisää lomailun vaivattomuutta. Jos jokin menee mökillä rikki, soitto mökin omistajalle riittää, jolloin asia otetaan hoidettavaksi.

Valitessasi mökin pitkällä vuokrasopimuksella omistamisen sijaan, et sitoudu mökkiin ihan niin pitkäksi aikaa kuin mökin omistaja siihen yleensä sitoutuu. Tämä tarjoaa sinulle mahdollisuuden majoittua seuraavalla kerralla erilaiseen mökkiin toiselle paikkakunnalle – juuri niin kuin sinä haluat! Mökin vuokraaminen onkin mökin omistamista joustavampi tapa nauttia loma-asunnosta ja tämä vaihtoehto sopiikin erinomaisesti sitoutumiskammoisille mökkeilijöille.

Mökin pitkäaikainen vuokraaminen sopii hyvin myös vakiintumattomiin elämäntilanteisiin. Ehkäpä elät tällä hetkellä yksin, mutta haaveilet tulevaisuudessa omasta perheestä. Myös yksin on kiva mökkeillä, mutta yksin mökkeillessä riittää yleensä pienemmät ja vaatimattomammat olosuhteet kuin mökkeiltäessä perheen kanssa. Tällaisessa tilanteessa mökin ostaminen voi tuntua turhan suurelta sijoitukselta, koska mökkiin liittyvät tarpeet ja toiveet tulevat todennäköisesti muuttumaan lähitulevaisuudessa, ja mökin pitkäaikainen vuokraaminen saattaa tuntua paremmalta vaihtoehdolta. Vuokratessasi mökin vuodeksi, ostat siihen vuoden käyttöoikeuden, mikä sitoo huomattavasti vähemmän pääomaa kuin itse mökin ostaminen. Vuokraamisen ansiosta et kuitenkaan joudu täysin luopumaan mökkilomista myöskään vakiintumattomassa elämäntilanteessa.

Verrattaessa pitkäaikaista mökin vuokrasopimusta lyhytaikaiseen sopimukseen, tulee mökkeily yleensä huomattavasti edullisemmaksi pidemmällä vuokrasopimuksella. Jos siis haluat mökkeillä paljon vuoden aikana, on pitkä vuokrasopimus yleensä edullisempi vaihtoehto.

Mökki pitkällä vuokrasopimuksella – miinukset

Mökin pitkäaikaiseen vuokraamiseen liittyy kuitenkin myös joitakin riskejä ja miinuksia. Ensinnäkään et voi vuokralaisena juurikaan vaikuttaa vuokraamasi mökin sisustukseen tai varusteluun. Erityisen visuaaliselle henkilölle tämä voi olla tiukka paikka, sillä oman mökin saisi sisustaa oman näköiseksi!

Vuokraamalla mökin pitkäksi aikaa otat samalla riskin viihtymisestä samassa paikassa koko vuokrasopimuksen ajanjakson. Mieti siis tarkkaan, jaksatko varmasti mökkeillä samassa kohteessa koko vuokrajakson ajan ja tuletko käyttäneeksi tänä aikana mökkiä niin paljon, että pitkäaikaisen vuokrasopimuksen tekeminen kannattaa.

Jos valitset mökin suosituimmista lomakohteista, on mökin vuokraaminen pitkäksikin aikaa usein melko kallis vaihtoehto. Mökki myöskään välttämättä tunnu täysin omalta, koska se on kuitenkin jonkun toisen omistuksessa. Jos olet innokas mökkeilijä, kannattaakin punnita pitkän vuokrasopimuksen ja mökin ostamisen hinta-laatusuhdetta ja sopivuutta elämäntilanteeseesi.