Skip to main content

Mökkiterassi – mitä kannattaa huomioida?

Mökkiterassi laajentaa mökin tiloja ja tarjoaa mukavat tilat ulkoilmasta nauttimiselle. Kun terassi rakennetaan mökin eteen, on esimerkiksi kahvitarjoilut helppo nostaa mökin keittiöstä kauniilla säällä suoraan terassille. Näin koko mökkiseurue voi nauttia samalla sekä hyvistä kahveista, hyvästä seurasta että raittiista ilmasta mökin terassilla. Jos jossakin vaiheessa alkaa tuntua, että mökin terassi on erityisen kovassa käytössä ja voisi olla entistäkin suurempi, on terassin laajennus hyvä vaihtoehto. Tähän artikkeliin on koottu seikkoja, jotka kannattaa huomioida, kun aikomuksena on rakentaa terassi mökille. Toivomme, että artikkeli inspiroi sinua ottamaan mökkeilystä kaiken irti ja varustamaan mökkisi mukavalla terassilla!

Paljonko terassin rakentaminen maksaa?

Budjetti asettaa tietysti raamit terassin rakentamiselle ja ensimmäinen huoli mökin terassia suunniteltaessa usein onkin ”paljonko terassin rakentaminen maksaa?” Jos rakennutat mökille terassin, tulee sille hintaa noin 1 000 eurosta noin 5 000 euroon. Hinta vaihtelee terassin koon, varustelun, muodon ja tarvittavien pohjatöiden mukaan. Katettu terassi mökille maksaa yleensä enemmän kuin avonainen terassi ja esimerkiksi se, millaiset kaiteet mökin terassille valitaan, vaikuttaa terassin materiaalien hintoihin. Haastavalle pohjalle rakennettava terassi saattaa maksaa jonkin verran enemmän kuin tasaiselle maalle rakennettava mökin terassi, sillä sen rakentamisessa tarvitaan yleensä tavallista enemmän pohjatöitä.

Esimerkinomaisesti voidaan sanoa, että kun rakennetaan pieni, neliönmuotoinen terassi, tulee sille arviolta hintaa noin 1 400 euroa. Oman terassin laskelmat kannattaa aina tehdä omista lähtökohdista käsin, sillä niin kovin monet muuttujat vaikuttavat rakentamisen hintaan. Jos olet näppärä käsistäsi, saatat päästä hieman halvemmalla rakentamalla mökin terassin itse. Tällöin kannattaa kuitenkin laskea tarkkaan tarvitsemiesi materiaalien hinnat, ja jos omalle ajalle haluaa laskea hintaa, tuleekin mökin terassille pian melko suuri hintalappu. Moni mökkeilijä arvostaakin omaa vapaa-aikaansa sen verran korkealle, että jättää mökin terassin rakentamisen mielellään alan ammattilaiselle, vaikka vasara pysyisi omissakin käsissä.

Mökkiterassi rinteeseen

Jos mökki sijaitsee rinteessä ja siihen halutaan rakentaa terassi, onko mitään tehtävissä? On paljonkin ja itse asiassa rinne luo mielenkiintoisen alustan terassille, kunhan vain terassi suunnitellaan huolellisesti. Tällaiselle terassille voidaan nimittäin rakentaa esimerkiksi rinneportaat, joita pitkin pääsee näppärästi mökin sijainnista riippuen vaikkapa järvelle tai puutarhaan. Tällainen terassi voidaan rakentaa jopa koko mökin pituiseksi. Onpa käynyt niinkin, että jossakin vaiheessa rinteeseen rakennetun terassin laajennus on tullut ajankohtaiseksi ja alkuperäisestä pienemmästä terassista onkin lopulta tullut mökin pituinen kokonaisuus. Suurelle terassille mahtuvat myös suuremmat illallisseurueet, joten jos mökillä käy paljon vieraita tai jos mökkeilevä perhe on suuri, kannattaa harkita mahdollisimman suuren rinneterassin rakentamista. Näin haastava maasto tulee hyötykäyttöön!

Terassi käyttötarkoituksen mukaan

Tärkeintä terassin suunnittelussa on sen käyttötarkoituksen huomioiminen. Jos terassilla esimerkiksi vietetään paljon aikaa pikkulasten kanssa, on erityisen tärkeää huomioida terassin turvallisuus. Ovatko kaiteet turvalliset ja onko terassilla riittävästi tilaa lasten touhuiluun? Jos terassilta lähtee suoraan portaat vaikkapa järvelle, kannattaa varmistaa, että portaat ovat turvalliset myös pienille mökkeilijöille ja että lapset eivät pääse portaita pitkin vaarallisiin paikkoihin ilman valvontaa. Mökillä on tavallista mukavampi rentoutua pienten lasten kanssa, kun turvallisuusnäkökohdat on mietitty mahdollisimman pitäviksi jo etukäteen!

Jos terassilla on tarkoitus kestitä isoja lounasseurueita, kannattaa varmistaa, että terassi on riittävän suuri tätä tarkoitusta silmällä pitäen. Varmista myös, että ruuat, juomat, astiat ja muut kattaustarvikkeet on helppo kantaa keittiöstä suoraan terassille. Tämä helpottaa kokin työtä, jolloin hänkin saa rauhassa rentoutua hyvässä seurassa ruuan tarjoilun lomassa. Jos ulkona on tarkoitus olla hieman huonommallakin säällä, kannattaa harkita katoksen rakentamista terassille tai ehkäpä jopa upeaa lasitettua terassia, jossa on mukava viettää aikaa, vaikka vettä tulisi ihan kunnolla. Erilaiset lyhdyt, terassimatot, koristetyynyt ja vaikkapa huonekasvit tekevät terassista viihtyisän, kunhan niiden sopivuuden terassille varmistaa etukäteen.

Varmista myös, että esimerkiksi erilaiset ötökät, pikkulinnut, lika, home ja levä on helppo pitää poissa terassilta ja että terassi on tarvittaessa helppo siivota. Etenkin kesäiltaisin itikat voivat olla todellinen riesa, joka on omiaan pilaamaan muuten kivan illan terassilla. Kannattaakin etukäteen tutustua erilaisiin keinoihin torjua näitä ikäviä vierailijoita.