Skip to main content

Sähkösopimus mökille

Mökin sähkösopimusta solmiessa, on tärkeää ottaa huomioon mökin sähkönkulutus ja käyttö. Yleensä mökin sähkösopimus eroaa kotiin tehtävästä sopimuksesta siinä, että sähköä kuluu vähemmän. Jos kyseessä on puhdas kesämökki, mökin käyttö keskittyy yleensä kesäkuukausille, jolloin sähkön hinta yleisestikin on edullisempaa.

Mökin sähkölaskun suuruuteen vaikuttaa paljon se, miten mökkiä lämmitetään, sillä ympärivuotinen lämmitys kasvattaa sähkölaskua merkittävästi.

Mökin sähkönkulutus

Ennen sopimuksen valintaa on hyvä tietää mökin arvioitu sähkönkulutus, joka riippuu muun muassa siitä, kuinka usein mökkiä käytetään ja millä tavalla sitä lämmitetään.

Kilpailuttamalla sähkösopimuksia voit löytää edullisen määräaikaisen sopimuksen, jossa ei ole perusmaksua. Tämä on usein paras vaihtoehto, jos mökillä ei vierailla kovin usein tai se ei ole talviasuttava.

Jos mökkiä käytetään enemmän kesäkuukausina tai ajoittain, pörssisähkö voi olla mökille edullisin vaihtoehto. Pörssisähkössä sähkön hinta määräytyy tunneittain vaihtuvan spot-hinnan perusteella ja hintaan vaikuttaa kysyntä ja tarjonta. Kesäkuukausina sähkön kysyntä on alhaalla, joten sähkön hinnatkin painuvat alemmas. Toisaalta, jos mökkiä pidetään lämpimänä ympäri vuoden myös talvisaikaan, pörssisähkö voi olla kalliimpi. Tällöin kiinteässä sähkö voi tarjota huolettomuutta. Kiinteähintainen sähkösopimus varmistaa, että sähkön hinta on aina sama ja on helpompaa arvioida sähkölaskun summa mökin sähkönkäyttöön perustuen. Toisaalta taas jos mökkiä käytetään vain harvakseltaan, kiinteä sähkö voi tulla kalliimmaksi kuin pörssisähkö.

Mökin sähkönkulutukset riippuvat paljon varustelusta. Mitä enemmän laitteita ja lämmitystä siellä on, sitä enemmän mökillä sähköä kuluu. Suuremmat ja hyvin varustellut modernit huvilat tai mökit voivat vastata jopa omakotitalon kulutuslukemia. Yleisesti kesämökkien keskimääräinen sähkönkulutus pyörii kaikkialla 2000 – 15 000 kilowattituntia (kWh) vuodessa välillä.

Millainen sähkösopimus mökille?

Kaikkihan meistä metsästää halvinta sähkösopimusta mökille. Miksi maksaa liikaa, jos voi maksaa vähemmän? Sähkösopimusta mökille hankittaessa on tärkeää huomioida sähkösopimuksen tyyppi ja hinta. Sähkösopimuksen tyyppejä on kahdenlaisia: määräaikaisia ja toistaiseksi voimassa olevia.

Määräaikainen sähkösopimus voi olla edullinen vaihtoehto, mutta sopimuksen umpeutuessa uusi sopimus tulee kilpailuttaa ja solmia.

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus pitää sisällään tietynlaisen huolettomuuden, sillä sopimus jatkuu samalla hinnalla siihen saakka, että se irtisanotaan.

Toisaalta toistaiseksi voimassa olevat sopimukset saattavat olla hinnaltaan kalliimpia kuin määräaikaiset ja nekin kannattaa kilpailuttaa noin vuoden välein.

Entä kannattaako pörssisähkö mökille? Pörssisähkö mukailee sähkömarkkinoiden kysyntää ja tarjontaa, jonka seurauksena hinta ei ole ennustettava, mutta halvimmillaan sähkö on todella halpaa. Jos mökkiä käytetään ainoastaan kesäisin, pörssisähköä voi pitää on yleisesti fiksuna valintana.

Mökille sähkösopimuksen vertailu ja valitseminen on tärkeää, jotta vältyt ylimääräisiltä kustannuksilta. Paras sähkösopimus mökille on yleisesti sellainen, jossa on mahdollisimman vähän ylimääräisiä kuluja.

Mökin sähkösopimuksen kilpailutus

Muista myös, että sopimusten kilpailutus on tärkeää, jotta vältyt ylimääräisiltä kuluilta. Mökin sähkösopimus kannattaa valita sen mukaan, millä tavalla mökkiä käytetään ja miten sitä lämmitetään. Yleisesti ottaen paras sopimus on sellainen, jossa on mahdollisimman vähän ylimääräisiä kuluja, kuten perusmaksuja.

Mökkisähköt – mistä halpa sähkösopimus mökille?

Halpa sähkösopimus mökille

Jos etsit parasta ja halvinta sähkösopimusta mökillesi, Sähkövertailu.fi* listaa suoraan parhaat sähkösopimukset ja sähkötarjoukset. Katso vertailusta nyt ja löydä paras sähkösopimus sinun mökillesi!