Skip to main content

Kaikki mitä tarvitsee tietää klapikoneesta

Klapikone eli puunhalkaisukone tekee polttopuiden halkaisusta helppoa ja nopeaa. Klapikone pilkkoo suuremmat puunrungot pieniksi klapeiksi ja halkopino liiterissä kasvaa melkein kuin itsestään, eikä ole tarpeen enää rehkiä kirveen kanssa varoen samalla satuttamasta itseään.

Klapikonetta on kätevä käyttää mökillä tai omakotitalossa, jossa polttopuita tarvitaan säännöllisesti esimerkiksi saunan, takan, padan tai puukiukaan lämmitykseen.

Klapikoneet ovat turvallisia käyttää, koska puun työntäminen koneen läpi ja sen leikkaus tapahtuvat varsin hitaasti. Lisäksi klapikoneissa on kaksikäyttökytkin, joka varmistaa, että käyttäjän on pidettävä molemmat kätensä kiinni koneessa työnnettäessä puita sen läpi, jolloin ei ole vaaraa, että käsi osuisi leikkaavaan terään. Klapikoneen ohjeiden mukainen käyttö varmistaa, että turvallisuus on taattu.




Paras klapikoneet? Halkomakoneiden mallit, moottorit, koot

Klapikoneita löytyy vaakamallisia ja pystymallisia, jotka eroavat eniten siinä, millaisella liikkeellä puut halkaistaan. Vaakamallinen klapikone työntää puun vaakasuorasti halkaisukiilaan, kun taas pystymallisen koneen halkaisukiila painaa pystyssä olevaa pölkkyä, kunnes se halkeaa. Vaakamallisia koneita on yleensä helpompi liikutella, sillä niissä on kahva, josta ne voidaan nostaa kuljetusasentoon pyörien varaan. Pystymalliset ovat raskaampia ja voivat vaatia jonkin koneen avun siirtämiseen.

Mikä sitten on paras klapikone?

Klapikoneita löytyy erilaisten käyttäjien tarpeeseen. Pienet ja kevyet sopivat hyvin, kun polttopuiden pilkkomista tehdään tarvittaessa ja klapeja ei tarvita kovin paljon. Niitä on kevyt liikuttaa varastosta pois ja takaisin silloin, kun polttopuita tarvitsee tehdä. Suuret ja raskaammat koneet ovat hyviä, kun puita pilkotaan paljon ja kone voi seisoa omalla paikallaan ilman tarvetta siirrellä sitä edestakaisin varastosta. Niiden liikuttamiseen tarvitaan yleensä traktori tai jokin muu kone, mutta ne vastaavasti pilkkovat puita tehokkaammin ja nopeammin kuin pienemmät versiot. Kotikäyttöön valittavan klapikoneen valinnan ratkaisee nimenomaan se, kuinka paljon käyttöä arvioi koneella olevan.




Klapikoneita on olemassa sähkömoottorilla, polttomoottorilla sekä manuaalisena

Pääsääntöisesti klapikoneita ovat polttomoottorilla, joka käyttää moottorissa 4-tahtista bensiiniä ja tarjoaa 6,5 hevosvoiman tehot. Tälläisellä halkomakoneella saavutetaan jopa 8 tuhannen halkaisuvoima.

Tunnetuin halkomakoneiden valmistaja Suomessa on Timco.

Klapikoneiden tehot vaihtelevat, ja suurempaan käyttöön tai ammattikäyttöön kannattaa valita tehokkaampi kone, kun taas vähäisemmässä käytössä pärjää hyvin vähemmän tehokkaallakin koneella.

Klapikoneen ostamista suunnitellessa kannattaa huomiota kiinnittää seuraaviin kolmeen seikkaan:

  • tuottavuus: kuinka paljon klapikone kykenee tuottamaan polttopuita
  • liikuteltavuus: miten helppo klapikonetta on liikuttaa ja kuinka paljon tilaa se tarvii
  • käytettävyys: kuinka helppoa konetta on käyttää, onko käyttöön vaadittavat liikeradat ergonomisia ja kuinka paljon voimaa klapikoneen käyttöön vaaditaan

Klapikoneiden hinnat

Klapikoneen hinnat vaihtelevat edullisista ja yksinkertaisimmista noin parin sadan euron malleista aina useamman tuhannen maksaviin ammattimaisen tehokkaisiin halkomakoneisiin.

Mökillä tai kotona omaan lämmityksen tarpeeseen puita pilkkova voi pärjätä 300-800 euron perusmallilla, mutta ammattimaisempaan tai säännölliseen suurempaan käyttöön ja suurempien puupölkkyjen pilkkomiseen soveltuvan klapikoneiden hinnat liikkuvat 1500 eurosta jopa 20 000 euroon.

Klapikone käytettynä tai vuokraamalla

Klapikone on mahdollista ostaa myös käytettynä, jolloin kalliimmankin koneen voi löytää edullisemmalla hinnalla. Klapikoneita käytettynä tarjoavat monet verkossa toimivat yritykset sekä yksityiset ihmiset osto- ja myynti-ilmoituksia ylläpitävissä verkkopalveluissa, kuten Tori.fissä.

Klapikoneen vuokraus on myös mahdollista, mikä on varteenotettava vaihtoehto silloin, kun tarve koneelle on kertaluontoinen tai satunnainen, mutta puusavotta sen verran suuri, että koneella tehden siitä selviäisi huomattavasti nopeammin ja vähemmällä vaivalla. Vuorokausivuokrat riippuvat klapikoneen tehosta ja vaihtelevat aina parista kymmenestä eurosta pariin sataan euroon vuorokaudessa.




Klapikoneen huolto

Kun klapikone kaipaa korjausta, kannattaa kääntyä koneen myyneen liikkeen puoleen, josta myös löytyvät tarvittavat varaosat. Käytettynä ostettuun klapikoneeseen kannattaa varaosia kysyä työkaluja ja koneita myyvistä liikkeistä. Konetta kannattaa huoltaa säännöllisesti ja puhdistaa ohjeiden mukaan työskentelyn jälkeen, jotta se kestää kunnossa pidempään. Tarkka käyttöohjeiden noudattaminen ennaltaehkäisee vikojen syntymistä ja pidentää käyttöikää.

Polttomoottoristen koneiden osalta moottoreita saa myös täydennettyä, joka turvaa myös sen, että itse klapikonetta ei tarvitse hukata, jos moottori lakkaa toimimasta.