Skip to main content

Saako koiraa pitää vapaana pihalla? Vastauksena koiran juoksuvaijeri!

Koiran juoksuvaijeri ja maakoukku ovat helppo keino koiran vapaana pitämiseksi pihalla. Monelle koiranomistajalle tuskallinen pohdinta kuinka pitää koira vapaana omalla pihalla, on näiltä osin helposti ratkaistu. Allaolevassa kirjoituksessa kerromme kaikki mitä koiran vapaana pitämisestä pihalla ja juoksuvaijerista tarvitsee tietää.
Koira tulee pitää kytkettynä taajamassa, mutta omalla pihalla koira saa olla vapaana

Yleisesti koira tulee pitää kytkettynä taajamassa ja huolehdittava siitä, ettei koira pääse kytkemättömänä juoksemaan yleisille alueille.

Koiraa kuitenkin saa pitää omalla pihallaan irti, jotta karvainen kaveri saa juosta vapaana. Käytännössä siis oma piha, puutarha ja koiran pitoa varten aidatut alueet ovat sallittuja. Yleisesti koiran juoksunarulla saa varmistettua kiinnipidon pihalla.

Metsästyksen näkökulmasta koira tulee pitää kytkettynä tai varmistaa, että se on välittömästi kytkettävissä. Ilman maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupaa koiraa ei saa pitää irti toisen alueella.

Nämä ovat asioita jotka eri lait määräävät. Koiran kiinnipitovelvollisuus ei kuitenkaan koske koiranpentuja, jotka ovat alle 5 kuukautta vanhoja.

Koiran juoksuvaijeri ja maakoukku ovat ratkaisu kiinnipitoon pihalla

Jos kuitenkin omalta pihalta aidat puuttuvat, on maakoukku ja koiran juoksuvaijeri hyvät vaihtoehdot jolla varmistat, että koira pysyy kätevästi kiinni omalla pihalla.

Koirien juoksunaruja tai juoksuvaijereita löytyy erikokoisille karvaisille kavereille, jossa pienemmät jäävät 15 kiloisiin koiriin ja suuremmat jopa 50 kiloisille.

Yleisesti koiran juoksuvaijerit ovat suunniteltu keskikokoisille ja suurille koiraroduille – ja näiden ohessa myös niille koirille, jotka ovat jalostettu pihakoiriksi ja nauttivat ulkona olemisesta tai pihan vahtimisesta.
Koiran juoksuvaijerin kiinnitys pihalle tai maahan

Koiran juoksuvaijeri asennetaan simppelisti niin, että maakoukku / maaruuvitappi upotetaan maahan ja koiran hihna kiinnitetään koukkuun. Jos juoksuvaijeriin ei hommata maakoukkua, on se mahdollista kiinnittää myös puuhun.

Tyypillisesti laadukkaista juoksuvaijereista löytyy papukaijalukko jolla koiran saa kiinnitettyä vaijeriin. Turvallisuussyistä ja vahinkoja välttääkseen on kuitenkin suositeltavaa käyttää koiralla valjaita kun koira on kiinni juoksuvaijerissa.

Erityisen tärkeää on varmistaa riittävän pitkä juoksunaru ja toisaalta varmistaa, että naru ei pääse kiertymään pensaisen tai puiden ympärille. Yhtälailla myös, jos naapurissa on koiria, olisi hyvä etteivät he ole aivan näköetäisyydellä tai liian lähellä.
Koiran juoksuvaijeri kokemuksia

Kokemuksia kerätessä on huomattu, että osa koiraroduista ei sovellu juoksuvaijerin – tämä on kuitenkin halpa keino kokeilla pois alta, olisiko oma koirarotu sellainen, jolle juoksuvaijeri soveltuisi.

Joskus koira saattaa myös purra narut ja hihnat poikki, jolloin juoksunaruksi kannattaa valita vinyyli- tai kumipäällysteinen vaijeri, johon koiran hampaat eivät iskostu kunnolla.

Jos kuitenkaan muista huolimatta juoksuvaijeri tai maakoukku ei koiraa pihalla pidä, on verkkoaidattu aitaus tai suurehko häkki myös yhtenä vaihtoehtona. Näissä kannattaa kuitenkin huomioida kaupungin tai taajaman säädökset, jotka voivat estää aidan, häkin tai aitauksen rakentamisen.