LOADING

Saako koiraa pitää vapaana pihalla? Vastauksena koiran juoksuvaijeri!

Saako koiraa pitää vapaana pihalla? Vastauksena koiran juoksuvaijeri!

by Mökkielämää maaliskuu 04, 2018

Koiran vapaana pitäminen herättää paljon tunteita ja iso kysymys onkin, että saako koiraa pitää vapaana pihalla? Yleisesti kuitenkin koira tulee pitää kytkettynä taajamassa ja huolehdittava siitä, ettei koira pääse kytkemättömänä juoksemaan yleisille alueille.

Koiraa kuitenkin saa pitää omalla pihallaan irti, jotta karvainen kaveri saa juosta vapaana. Käytännössä siis oma piha, puutarha ja koiran pitoa varten aidatut alueet ovat sallittuja. Yleisesti koiran juoksu- ja ulkovaijerit varmistavat myös pihalla kiinnipidon.

Metsästyksen näkökulmasta koira tulee pitää kytkettynä tai varmistaa, että se on välittömästi kytkettävissä. Ilman maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupaa koiraa ei saa pitää irti toisen alueella.

Nämä ovat asioita jotka eri lait määräävät. Kiinnipitovelvollisuus ei kuitenkaan koske koiranpentuja, jotka ovat alle 5 kuukautta vanhoja.
Ratkaisuksi kiinnipitoon pihalla on koiran juoksuvaijeri ja maakoukku

Jos kuitenkin omalta pihalta aidat puuttuvat, on maakoukku ja kiinnitysvaijeri hyvät vaihtoehdot jolla varmistat, että koira pysyy kätevästi kiinni omalla pihalla.

Koirien juoksuvaijereita löytyy erikokoisille veijareille, jossa pienemmät jäävät 15 kiloisiin koiriin ja suuremmat 45 kiloisille.

Koiran juoksuvaijerin asennus

Juoksuvaijeri asennetaan simppelisti niin, että maakoukku upotetaan maahan ja koiran hihna kiinnitetään koukkuun. Jos juoksuvaijeriin ei hommata maakoukkua, on se mahdollista kiinnittää myös puuhun.

Tyypillisesti laadukkaista juoksuvaijereista löytyy papukaijalukko jolla koiran saa kiinnitettyä vaijeriin. Turvallisuussyistä ja vahinkoja välttääkseen on kuitenkin suositeltavaa käyttää koiralla valjaita kun koira on kiinni juoksuvaijerissa.