Skip to main content

Kontio hirsitalot – tietoa kokemuksia ja hinnasto

Kontiotuote Oy – tai tuttavallisemmin Kontio – on hirsitaloja, hirsihuviloita ja muita rakennuksia Pudasjärvellä valmistava suomalainen yritys. Kontiolla on vahva, 45 vuoden kokemus hirsirakentamisen alalta ja se on kaiken lisäksi maailman suurin hirsirakennusten valmistaja.

Kontion tehdas sijaitsee Pudasjärvellä, jossa jalostetaan puutuotteet tukista lopputuotteeksi saakka, oli se sitten mökki, sauna tai muu rakennus. Kontiotuotteen tavoitteena on, monen mökkivalmistajan tapaan, tuottaa laadukkaita mökkejä jotka heijastavat aina asiakkaan omaa tyyliä elää.

Kontio, joka tunnetaan myös Kontiotuotteena on osa PRT Forest -konsernia, työllistää yli 200 työntekijää ja liikevaihto oli vuonna 2020 61,4 miljoonaa euroa sen ollessa 2019 56,7 miljoonaa euroa.

Kontio on kokoluokassaan suomen suurimpia mökkivalmistajia. Kontiotuotteen toimitusjohtajaksi on nimitettiin huhtikuussa 2020 Mika Rytky.

Yrityksellä on myös vientiä ulkomaille, joista tärkeimpinä vientimaina on Venäjä, Ranska ja Japani.
Kontio hirsitalot, mökit ja mökkipaketit

Riippumatta siitä millaista hirsihuvilaa tai -mökkiä onkaan hakemassa, Kontiolta löytyy laajasti vaihtoehtoja jokaisen tarpeisiin ja elämäntyyliin.

Yritys tarjoaa laajan valikoiman erilaisia hirsirakennusmalleja moderneista vapaa-ajan asunnoista valmismökkeihin ja perinteisiin saunamökkeihin. Poikkeuksellisesti kuitenkin Kontion valikoimasta ei löydy pyöröhirsimökkejä sen vähäisen kysynnän takia. Toisaalta Kontiolta viitataan, että vaikka pyöröhirsi on suosittu perinteistä hirsitalotyyliä ihailevien keskuudessa, ei se kuitenkaan Kontion mukaan ole hyvä vaihtoehto sen vuoksi, että se painuu huomattavasti enemmän kuin lamelli- tai massiivihirsi.

Arktisesta männystä valmistetut hirsitalot ja hirsihuvilat sopivat monenlaiseen elämäntyyliin. Kontio tarjoaa laajan malliston hirsitaloja ja mökkejä, mutta jopa asiakkaan omat suunnitelmat voidaan toteuttaa, ottaen huomioon erityispiirteet, joita hirsirakentamiseen liittyy.
Mitä huomioida Kontion hirsitaloa harkittaessa?

Hirsitaloissa kriittisin valitseminen tulevaisuuden kannalta osuu rakennettevan kohteen hirsityyppiin.

Hirsityypin valintaan vaikuttaa moni asia. Kontiolta löytyy kuitenkin vaihtoehto kaikkiin tarpeisiin. Käyttötarkoitus on tietenkin yksi tärkeimmistä kriteereistä hirsityyppiä valittaessa. Jos unelmissa siintää moderni saunamökki tai vaihtoehtoisesti ympärivuotiseen asumiseen tarkoitettu jykevä hirsihuvila – on näiden osalta tärkeää valita oikea hirsi.

Myös rakennuksen koko on avainasemassa: isommat hirret ovat järkevämpi valinta suurempiin rakennuksiin, ja ne myös näyttävätkin sopusuhtaisemmilta. Rakenteelliset syyt, kuten lämmöneristyskyky, on myöskin otettava huomioon.
Kontio -talojen hinnat ja hinnastot

Kontion mökkien hinnat muodostuvat pitkälti minkä talomallin sekä kokoluokan kanssa operoidaan ja myös edellämainittu hirsityyppi vaikuttaa olennaisesti kokonaishintaan.

Talojen, huviloiden, piharakennusten, saunojen ja muiden rakennusten alkaen-hinnat on löydettävissä Kontion verkkosivuilta. Huviloiden ja talojen hintoihin vaikuttaa moni tekijä, kuten varustelutaso, rakennuspaikka ja rakennustekniset ratkaisut. Yleisesti Kontion hinnastossa talojen hinnat alkavat 40 000 eurosta, jopa 200 000 euroon.

Kontio ei kokoluokassaan ja pitkän historian myötä ole halvin hirsimökkitoimittaja, mutta toisaalta kokemus on tuonut varmuutta siihen että Kontion asiantuntijat tietävät mitä tilatessaan saa. Ovatpa he myös edistyksellisesti alkaneet palvelemaan perinteisten tapaamisten lisäksi myös verkossa.

Näissä verkkotapaamisissa voidaan käyttää myös videota ja muita apukeinoja, jotta tapaaminen sujuu mahdollisimman sujuvasti. Tapaamisen pohjana on käydä läpi toiveet ja tarpeet, jotta tarkemman hinnan laskeminen on mahdollista.
Kontio kokemuksia

Kuten moni isoista hirsitalotoimittajista on myös Kontio saanut kritiikkiä mökkipakettiensa hinnoista. Satoihin ostajiin mahtuu kuitenkin kokemuksia monenmoisia: huonoja kuin hyviäkin.

Kontiosta on kokemusta saunamökin verran. Ei mitään suurta härdelliä, tavaraa oli riittävästi, systematiikka hyvä, pakkaukset hyvät, toimitukset ajallaan ja tekninen tuki tavoitettavissa.

Itsellä n. 3 vuotta vanha Kontion lamellihirrestä rakennettu talo, ostettu talotehtaalta katto ja ikkunat/ovet asennettuna. Kaikki pelasi hienosti – tulee kalliimmaksi kuin elementti-levyrakennetalojakin tekevät mutta toisaalta on sitten simppeli seinärakenne ja tukeva. Ei koko talo heilu jos oven tempasee kiinni, ja minusta rakentaminen sujui nopeasti. ” Teija