LOADING

Lämmin vesi mökille: lämminvesivaraaja vai läpivirtauslämmitin?

Lämmin vesi mökille: lämminvesivaraaja vai läpivirtauslämmitin?

by Mökkielämää syyskuu 24, 2017

Kun saunominen pelkällä kivikiukaalla ja tulella lämmitetyllä vesisäiliöllä alkaa tuntumaan puulta ja mökille kaivataan lämmintä vettä suihkusta, on nykypäivän ratkaisuiksi onneksi löytynyt useita eri vaihtoehtoja.

Lämminvesivaraajan pohjaksi toki tarvitaan mökille vettä johon löytyy useampiakin ratkaisuja. Perinteiseen tapaan vettä saa helpoiten rantatontilla suoraan järvestä vesipumpulla. Toinen vaihtoehto on toteuttaa rengaskaivo tai porakaivo.

Lämminvesivaraaja mökille

Lämminvesivaraajaa harkitessa tulee ensiksi tietää mihin käyttötarkoitukseen lämminvesivaraajaa suunnitellaan: onko luvassa vain käsienpesua sekä tiskausta vai tarvetta päästä saunan jälkeen lämpimään suihkuun?

Lämminvesivaraaja tulisi mielellään sijoittaa lattiakaivolliseen tilaan, eli pesutilaan. Jos varaaja asennetaan kuivaan tilaan, on erittäin suositeltavaa varalta rakentaa sen alle allas.
Kuinka valita oikea lämminvesivaraaja?

Lämminvesivaraajaan investoitaessa on toki tärkeää, että tästä tulee mökkiläisten tarpeisiin riittävästi sitä itseään, eli lämmintä vettä.

Tämän pohjalta tärkeintä onkin valita käyttöön riittävän suuri varaaja. Tyypillisesti 2-4 hengen perheelle riittää 50-120 litraa, jolla saa yhteensä 10-20 minuuttia aikaa lämpimässä suihkussa. Jos taas saunomaan päätyy useampikin perhe, kannattaa tällöin investoida suosiolla 150-300 litraiseen, jolla peseytyy 5-10 henkeä ja parhaimmillaan jopa tunnin verran suihkuaikaa.

Lämminvesivaraajan vastukset vaikuttava taas siihen kuinka nopeasti vesimassa lämpenee. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että 1 kW vastus lämmittää 25 litraa tunnissa ja 2 kW 50 litraa tunnissa.

Lisäksi valinnassa omaa rooliaan näyttelee käyttötarve, mihin tilaan lämminvesivaraaja sijoitetaan (terassille, saunan viereen, lauteiden alle, eteiseen), veden laatu, kestävyys, edullisuus lämmityskäytössä, paino ja mahdollisuus puhdistukseen.

Mökille valittaessa kannattaa huomioida myös materiaalivalinta, sillä jos käyttöön tulee vesi porakaivosta, järvestä tai lähdevedestä – vaikuttaa tämä korroosionestoon ja täten materiaaliin. Yleisimmät materiaalit ovat teräs, emali ja kupari.

Pieni lämminvesivaraaja haussa – valitako 5l vai 10l?

Lähtökohtaisesti voidaan sanoa, että pienet alle 50 litran lämminvesivaraajat soveltuvat paremmin pienempään käyttöön ja tätä isommat taas peseytymiseen ja suihkuihin.

Jos siis haussa on pienikokoisempi lämminvesivaraaja, kannattaa tutustua Taloon.comin pieniin lämminvesivaraajiin.

Yksi mökkiläisten kestosuosikki on toki myös Jäspin 15 litrainen lämminvesivaraaja.

Lämminvesivaraaja saunaan?

Kun luvassa saattaa olla ensiksi aikaa paljussa josta jatkot on saunan kautta, mielellään lämpimään, suihkuun tulee lämminvesivaraajan koon olla yli 100 litraa. Tyypillisesti 3-4 minuutin suihkussa lämmintä vettä kuluu 40-50 litraa ja pidemmissä 10-15 litraa per minuutti.

Loistavia vaihtoehtoja saunaan ovat Jäspin lämminvesivaraajista 300 litrainen tai pienempään tarpeeseen 200 litrainen.

Lämminvesivaraajan hinta

Näiden lämminvesivaraajien hinnat pyörii 1700-1900 euron välissä, mutta syyskaudella on usein kampanjoita -50% alennuksella. Halvempia vaihtoehtoja löytyy myös Hong Kongin valikoimassa olevista Opal lämminvesivaraajista joista saat -10% alennuksen rekisteröitymällä Hong Kong klubiin.
Vedenlämmitin mökille, eli lämminvesivaraaja

Jollet taas halua lämminvesivaraajaa, on läpivirtausvedenlämmitin oikea vaihtoehto. Se lämmittää vettä sitä mukaan kuin sitä käytetään. Näissä ei siis ole useinkaan erillistä säiliötä, mutta myös säiliöllisiä vedenlämmittimiä löytyy.

Veden läpivirtauslämmittimen lämminvesihanan ollessa auki, alkaa se lämmittämään vettä heti kun veden vähimmäisvirtauas saavutetaan. Käytännössä laite siis lämmittää vettä kun vesi virtaa lämmitinyksikön läpi.

Valmistajista Oras on tehnyt vedenlämmittimen ja keittiöhanan jonka kanssa ei tarvitse kylmästä tiskivedestä kärsiä. Hanasta saa vettä + 35° – 85 °C-asteikolla – se on paineeton ja sen tilavuus on 5 litraa. Varaajan teho on 2 kW ja se kytketään pistorasiaan, jonka jälkeen homma toimii.

Sähköllä toimivien vedenlämmittien kanssa kannattaa myös huomioida muut sähkölaitteet jotta mökin sulakkeita ei suotta poksutella liiallisen kuorman takia.

Muistathan myös, että kaikki lämminvesivaraajat tulee tyhjentää talven pakkasten tullessa.