Skip to main content

Lämmin vesi mökille: lämminvesivaraaja vai läpivirtauslämmitin?

Lämminvesivaraaja vai läpivirtauslämmitin? Kun saunominen pelkällä vesisäiliöllä varustetulla puukiukaalla alkaa tuntumaan tylsältä ja mökille kaivataan lämmintä vettä suihkusta, löytyy nykypäivänä ratkaisuksi useampia eri vaihtoehtoja.

Lämminvesivaraajan pohjaksi toki tarvitaan mökille vettä johon löytyy useampiakin keinoja saada juoksevaa vettä mökille. Perinteiseen tapaan vettä saa helpoiten rantatontilla suoraan järvestä vesipumpulla. Toisena, hieman kalliimpana vaihtoehtona on toteuttaa rengaskaivo tai porakaivo.




Miten lämminvesivaraaja toimii?

Lämminvesivaraaja on nimensä mukaan kirjaimellisesti lämpimän käyttöveden varaaja. Lämminvesivaraajassa on kymmenien tai satojen litrojen vesisäiliö, jota lämmitetään pääsääntöisesti sähköllä ja yöaikaan jolloin tätä kautta pesuvettä on tarjolla koko päiväksi.

Lämminvesivaraaja mökille

Lämminvesivaraajaa harkitessa tulee ensiksi tietää mihin käyttötarkoitukseen lämminvesivaraajaa suunnitellaan: onko luvassa vain käsienpesua sekä tiskausta vai tarvetta päästä saunan jälkeen lämpimään suihkuun?

Lämminvesivaraaja tulisi mielellään sijoittaa lattiakaivolliseen tilaan, eli pesutilaan. Jos varaaja asennetaan kuivaan tilaan, on erittäin suositeltavaa varalta rakentaa sen alle allas.




Kuinka valita oikea lämminvesivaraaja?

Lämminvesivaraajaan investoitaessa on toki tärkeää, että tästä tulee mökkiläisten tarpeisiin riittävästi sitä itseään, eli lämmintä vettä.

Tämän pohjalta tärkeintä onkin valita käyttöön riittävän suuri varaaja. Tyypillisesti 2-4 hengen perheelle riittää 50-120 litraa, jolla saa yhteensä 10-20 minuuttia aikaa lämpimässä suihkussa. Jos taas saunomaan päätyy useampikin perhe, kannattaa tällöin investoida suosiolla 150-300 litraiseen, jolla peseytyy 5-10 henkeä ja parhaimmillaan jopa tunnin verran suihkuaikaa.

Lämminvesivaraajan vastukset vaikuttava taas siihen kuinka nopeasti vesimassa lämpenee. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että 1 kW vastus lämmittää 25 litraa tunnissa ja 2 kW 50 litraa tunnissa.

Lisäksi valinnassa omaa rooliaan näyttelee käyttötarve, mihin tilaan lämminvesivaraaja sijoitetaan (terassille, saunan viereen, lauteiden alle, eteiseen), veden laatu, kestävyys, edullisuus lämmityskäytössä, paino ja mahdollisuus puhdistukseen.

Mökille valittaessa kannattaa huomioida myös materiaalivalinta, sillä jos käyttöön tulee vesi porakaivosta, järvestä tai lähdevedestä – vaikuttaa tämä korroosionestoon ja täten materiaaliin. Yleisimmät materiaalit ovat teräs, emali ja kupari.

Pieni lämminvesivaraaja haussa – valitako 50 litraa vai 100 litraa?

Lähtökohtaisesti voidaan sanoa, että pienet alle 100 litran lämminvesivaraajat soveltuvat paremmin pienempään käyttöön joissa käyttökoko riittää myös peseytymiseen ja suihkuihin.

Jos siis haussa on pienikokoisempi lämminvesivaraaja, kannattaa tutustua Rellunkulman pieniin lämminvesivaraajiin.

Yksi mökkiläisten kestosuosikki on Ariston 50 litrainen lämminvesivaraaja.




Lämminvesivaraaja saunaan?

Kun luvassa saattaa olla ensiksi aikaa paljussa josta jatkot on saunan kautta, mielellään lämpimään, suihkuun tulee lämminvesivaraajan koon olla reilusti yli 100 litraa. Tyypillisesti 3-4 minuutin suihkussa lämmintä vettä kuluu 40-50 litraa ja pidemmissä 10-15 litraa per minuutti.

Loistavia vaihtoehtoja kodin tai mökin saunaan ovat Ariston 200 litrainen lämminvesivaraaja.

Lämminvesivaraajan hinta

Lämminvesivaraajien hinnat pyörivät 200 – 3000 euron välissä, mutta syyskaudella on usein alennuskampanjoita joissa näitä laitteita myydään jopa -50% alennuksella.

Jos haluaa huippulaatua, on ByggMaxilla tarjolla myös ilma-lämminvesivaraaja Invest Living VVP-200S -mallilla, jonka COP-luvulla saa 1 eurosta 3,7 euroa takaisin vedenlämmityksessä.

Halvempia vaihtoehtoja löytyy taas vaikkapa Rellunkulman valikoimassa olevista Ariston lämminvesivaraajista joista saat vähintään 10€ alennuksen tilaamalla uutiskirjeen.




Vedenlämmitin mökille, eli läpivirtauslämmitin

Jollet taas halua lämminvesivaraajaa, on läpivirtausvedenlämmitin oikea vaihtoehto. Se lämmittää vettä sitä mukaan kuin sitä käytetään. Näissä ei siis ole useinkaan erillistä säiliötä, mutta myös säiliöllisiä vedenlämmittimiä löytyy.

Veden läpivirtauslämmittimen lämminvesihanan ollessa auki, alkaa se lämmittämään vettä heti kun veden vähimmäisvirtauas saavutetaan. Käytännössä laite siis lämmittää vettä kun vesi virtaa lämmitinyksikön läpi.

Valmistajista Oras on valmistanut Safira 1023F -malliinsa yhdistelmän jossa on vedenlämmitin ja keittiöhana. Tämän kanssa ei tarvitse kylmästä tiskivedestä kärsiä. Hanasta saa vettä + 35° – 85 °C-asteikolla – se on paineeton ja sen tilavuus on 5 litraa. Varaajan teho on 2 kW ja se kytketään pistorasiaan, jonka jälkeen homma toimii.

Sähköllä toimivien vedenlämmittien kanssa kannattaa myös huomioida muut sähkölaitteet jotta mökin sulakkeita ei suotta poksutella liiallisen kuorman takia. Vedenlämmittimien osalta vaihtoehtoina on myös kaasuvedenlämmittimiä joilla saa lämmintä vettä vaikkapa sähköttömille mökeille.

Muistathan myös, että kaikki lämminvesivaraajat tulee tyhjentää talven pakkasten tullessa.